Αναζητούν επειγόντως Plan B για τη διάσωση του Μαρινόπουλου

Αναζητούν επειγόντως Plan B για τη διάσωση του Μαρινόπουλου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, του ομίλου Μαρινόπουλου αλλά και του ομίλου Σκλαβενίτη είχε προγραμματισθεί για αργά χθες το βράδυ, με στόχο να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και να επανέλθει κατά το δυνατόν νωρίτερα σε εύρυθμη λειτουργία η αλυσίδα λιανικού εμπορίου. Η επαναφορά σε συνθήκες ομαλότητας βραχυπρόθεσμα αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί, για να μπορέσει να δουλέψει οιοδήποτε σχέδιο εξυγίανσης, καθώς ενδεχόμενη απαξίωση του εμπορικού σήματος από αδυναμία εφοδιασμού των καταστημάτων, και άρα και εξυπηρέτησης των πελατών τους, μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα αποσύνθεσης και να επιτείνει τα προβλήματα σε δύσκολα αναστρέψιμα μεγέθη.

Οι επαφές μεταξύ των τραπεζών και των εκπροσώπων των δύο επιχειρήσεων γίνονται όμως και για να διευκρινιστούν περαιτέρω οι κανόνες ενδεχόμενης εμπλοκής του Σκλαβενίτη στη διάσωση του Μαρινόπουλου και να προωθηθεί με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο η διενέργεια του due diligence, δηλαδή του οικονομικού και νομικού ελέγχου της εταιρείας. Παρά την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας από τους πιστωτές, που εξασφάλισε την Παρασκευή από το Πρωτοδικείο ο Μαρινόπουλος, έως την εκδίκαση της αίτησης για εξυγίανση στο πλαίσιο του άρθρου 99 το φθινόπωρο, είναι πρακτικά αδύνατον να διασφαλιστεί χωρίς σημαντικές πρωτοβουλίες στήριξης η εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας έως τότε. Ο εφοδιασμός των καταστημάτων και η διασφάλιση του εμπορικού σήματος θα χρειαστούν άμεσες κινήσεις και προς την αποκρυστάλλωσή τους πραγματοποιούνται άλλωστε και οι σχετικές διεργασίες.Και ενώ το ζήτημα ενδεχόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος από ξένα funds παραμένει υπαρκτό αλλά επί του παρόντος αδιευκρίνιστο, η πρωτοβουλία Σκλαβενίτη αποκτά αυξημένες πιθανότητες υλοποίησης υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις που θέτει ο όμιλος. Οι κανόνες εμπλοκής του Σκλαβενίτη στη διάσωση του Μαρινόπουλου προϋποθέτουν κατ’ αρχήν την ολοκλήρωση του βασικού κορμού του due diligence και επιπλέον σειρά όρων. Η πλευρά του Σκλαβενίτη δηλώνει ευθαρσώς πως διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής του στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99, αλλά θέλει να ξέρει ακριβώς τι χρωστά και σε ποιον ο όμιλος Μαρινόπουλου, πώς είναι δομημένος εταιρικά και τι εκκρεμότητες μπορεί να μην έχουν ακόμα εμφανιστεί.

Επίσης επιχειρείται να διακριβωθεί υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί μια συμφωνία να λάβει έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ποιες θα είναι οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις. Ετσι διερευνάται και το ποιο μέρος του δικτύου του Μαρινόπουλου μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία και ποιο όχι, αλλά και τι σημαίνει αυτό.

Θέμα που αποτελεί επίσης αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι και το ποιο ποσοστό των υποχρεώσεων μπορεί να αποκληρωθεί, πότε αλλά και πώς. Οπως βέβαια και με τι όρους μπορεί να παρασχεθεί κεφάλαιο κίνησης για τη λειτουργία των καταστημάτων.

Καθίσταται σαφές πως σε κάθε περίπτωση οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο όμιλος Μαρινόπουλου αλλά και ο όμιλος Σκλαβενίτη βρίσκονται πλέον σε διαρκή λειτουργία διαχείρισης κρίσης, προκειμένου να μην εμπεδωθεί στην αντίληψη του καταναλωτικού κοινού και της αγοράς μια έντονα αρνητική εικόνα για την εμπορική επιχείρηση που θα έβλαπτε το σύνολο των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων και προμηθευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή