Αιχμηρός κατά Τζόνσον, Φάρατζ ο Γιούνκερ

Αιχμηρός κατά Τζόνσον, Φάρατζ ο Γιούνκερ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι χθεσινοί λαμπροί ήρωες του Brexit είναι οι θλιμμένοι ήρωες του σήμερα», δήλωσε χθες, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σαρκάζοντας τους πρωταγωνιστές της εκστρατείας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., Μπόρις Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ, για την απόφασή τους να αποσυρθούν από το πολιτικό προσκήνιο, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

«Αυτοί που προκάλεσαν αυτό το αποτέλεσμα στη Μεγάλη Βρετανία, εγκαταλείπουν τη σκηνή ο ένας μετά τον άλλο… Πρόκειται για ρετρό εθνικιστές, όχι για πατριώτες. Οι πατριώτες δεν εγκαταλείπουν το πλοίο όταν η κατάσταση δυσκολεύει, αλλά παραμένουν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, καταχειροκροτούμενος από την πλειοψηφία των παρευρισκόμενων ευρωβουλευτών. Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά ακόμη περισσότερο δηλητηριώδης, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, δήλωσε: «Οι υποστηρικτές του Brexit μου θυμίζουν τα ποντίκια που εγκαταλείπουν το πλοίο καθώς βυθίζεται».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ παραιτήθηκε τη Δευτέρα από την αρχηγία του Κόμματος της Ανεξαρτησίας (UKIP), λέγοντας ότι, με την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα, οι πολιτικές του φιλοδοξίες εκπληρώθηκαν και ο ίδιος δεν έχει άλλα πράγματα να προσφέρει. Πολύ μεγαλύτερο ειδικό βάρος, ωστόσο, είχε η απόσυρση του πρώην δημάρχου Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit, Μπόρις Τζόνσον, από την κούρσα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία την επομένη του δημοψηφίσματος.

Χθες, στην πρώτη ψηφοφορία για την επιλογή διαδόχου του Κάμερον, επικράτησε η υπουργός Δικαιοσύνης Τερέζα Μέι με 165 ψήφους. Θρυλείται ότι η Μέι, που έχει σημαντικές πιθανότητες να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, είναι το μοναδικό μέλος του υπουργικού συμβουλίου που δεν υποχωρούσε όταν δεχόταν συντονισμένες πιέσεις από τους Ντέιβιντ Κάμερον και Τζορτζ Οσμπορν. Με 66 ψήφους ακολούθησε η υφυπουργός Ενέργειας Αντρέα Λίντσομ, ενώ στην τρίτη και την τέταρτη θέση βρέθηκαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εργασίας Μάικλ Γκόουβ και Στέφεν Κραμπ. Από τη διεκδίκηση αποκλείστηκε ο Λάιμ Φοξ, που τερμάτισε τελευταίος με 16 ψήφους, ενώ την αποχώρησή του ανακοίνωσε και ο Στέφεν Κραμπ. Επειτα από διαδοχικές ψηφοφορίες, σε καθεμία εκ των οποίων θα απαλείφεται όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει τις λιγότερες ψήφους, θα αναδειχθούν οι δύο επικρατέστεροι που θα τεθούν στην κρίση των 150.000 οργανωμένων μελών. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Τερέζα Μέι: Tο Brexit είναι Brexit

Η νέα αρχηγός (ή ο νέος αρχηγός) των Συντηρητικών θα αναλάβει αυτομάτως και την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Η Τερέζα Μέι ως υπουργός Εσωτερικών είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., μετά το δημοψήφισμα όμως δήλωσε ότι «το Brexit είναι Brexit» και απέκλεισε κάθε σκέψη για ακύρωση του αποτελέσματος με εκλογές ή νέο δημοψήφισμα. Υπέρ του Brexit είχε ταχθεί η Aντρέα Λίντσομ, η οποία ζητεί σήμερα να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης ώστε να επιταχυνθεί η αποχώρηση της Βρετανίας και να τερματισθεί η ασάφεια, που ζημιώνει τη βρετανική οικονομία. Την υποστήριξή του στη Λίντσομ εξέφρασε ο Μπόρις Τζόνσον.

Αρνείται να παραιτηθεί ο Κόρμπιν

Παράλληλα, συνεχίζει να μαίνεται η κρίση ηγεσίας και στο Εργατικό Κόμμα, ο ηγέτης του οποίου, Τζέρεμι Κόρμπιν, αρνείται να παραιτηθεί, παρά την ψήφο δυσπιστίας που εισέπραξε από την Κ.Ο. του. Ο αναπληρωτής ηγέτης των Εργατικών, Τομ Γουότσον, είχε διερευνητικές επαφές με ηγέτες ισχυρών συνδικάτων, αναζητώντας πλειοψηφία που θα επέτρεπε την αποπομπή του Κόρμπιν, στον οποίο η εσωτερική αντιπολίτευση χρεώνει ότι δεν έδωσε αποφασιστικό αγώνα υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Ως πιθανή διάδοχος του Κόρμπιν προβάλλει η βουλευτής Αντζελα Ιγκλ. Ωστόσο, ο αριστερός Κόρμπιν, ο οποίος ποτέ δεν είχε πολλούς υποστηρικτές στους κόλπους της Κ.Ο., ευελπιστεί ότι θα περάσει τον κάβο, ποντάροντας στην υποστήριξη της οργανωμένης βάσης του κόμματος και της νεολαίας του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή