Υψηλότερα του στόχου τα δημόσια έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο

Υψηλότερα του στόχου τα δημόσια έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων, καθώς αυτά υπερέβησαν τον στόχο που έχει τεθεί κατά 101 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιούνιο τα έσοδα υπερκάλυψαν κατά 2,58% τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού. Συνολικά, ανήλθαν σε 4,009 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,908 δισ. ευρώ. Oπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται σε δύο λόγους:

• Στα έσοδα που εισρέουν στα δημόσια ταμεία από τους ελέγχους μεγάλων φορολογικών υποθέσεων. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η επιστολή προς τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους διαφορετικά θα δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία τους στο Διαδίκτυο, λειτούργησε εντυπωσιακά, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να συμβιβαστούν και να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

• Στα έσοδα που εισπράττονται στα μεγάλα αστικά κέντρα από τους έμμεσους φόρους. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου έχει αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 24% από 23%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο εξάμηνο οι εισπράξεις υπερκάλυψαν τον στόχο κατά 4,33%, δηλαδή εισπράχθηκαν περισσότερα έσοδα κατά 930 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο τα έσοδα του Δημοσίου ανήλθαν στα 22,405 δισ. ευρώ έναντι στόχου 21,475 δισ. ευρώ. Βέβαια, το μεγαλύτερο τμήμα από το επιπλέον ποσόν που έχει εισπραχθεί προέρχεται από τα μερίσματα που έχει λάβει το Δημόσιο από τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει. Ωστόσο, το γεγονός ότι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο επιτυγχάνεται ο στόχος των εσόδων είναι σημαντικό.

Στο προαναφερθέν διάστημα οι επιστροφές φόρου ανήλθαν σε 1,472 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,292 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι επιστράφηκαν στους φορολογούμενους, αλλά κυρίως στις επιχειρήσεις, 180 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Με βάση τα ανωτέρω στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου τα καθαρά έσοδα (μετά τις επιστροφές φόρων) ανήλθαν σε 20,933 δισ. ευρώ έναντι στόχου 20,183 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τον στόχο κατά 3,72% ή 750 εκατ. ευρώ.

Δύσκολο εξάμηνο

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς πρέπει να εισπραχθούν περί τα 30,9 δισ. ευρώ. Ο τρέχοντας δε μήνας συγκαταλέγεται στους δυσκολότερους δεδομένου ότι πρέπει να εισπραχθούν 5,57 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσόν εντός του έτους που πρέπει να εισπραχθεί εντός του 2016. Σημειώνεται ότι εντός του μήνα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα και δύο δόσεις από τα νομικά πρόσωπα. Οι επόμενες δύο δόσεις πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Αμέσως μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Τον Αύγουστο θα αναρτηθούν τα σημειώματα στο Διαδίκτυο και στα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου.

Στοίχημα ο Δεκέμβριος

Ο δυσκολότερος μήνας για τους φορολογούμενους και το υπουργείο Οικονομικών είναι ο Δεκέμβριος, καθώς με βάση τον σχεδιασμό πρέπει να εισπραχθούν 7,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο φιλόδοξο στόχο δεδομένου ότι τον τελευταίο μήνα του έτους οι υποχρεώσεις που υπάρχουν είναι η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας που ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη σενάρια τα οποία προβλέπουν αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή