Φίλιπποι: αγώνας για μία θέση στην Unesco

Φίλιπποι: αγώνας για μία θέση στην Unesco

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία δεν έχει ακόμα συνέλθει από το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, όμως σε λίγες ημέρες ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την παγκόσμια σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Ανάμεσα στις αντιπροσωπείες (οι περισσότερες χώρες με ισχυρή διπλωματική ομάδα και υποστήριξη) που θα ταξιδέψουν μέχρι εκεί θα είναι και η ελληνική. Αλλωστε στο δεκαήμερο από τις 10 έως τις 20 Ιουλίου θα κριθεί η υποψηφιότητα της χώρας μας για την εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Με την ευκαιρία, στην Κωνσταντινούπολη ετοιμάζεται να εγκαινιαστεί στις 18 Ιουλίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου) η συγκινητική φωτογραφική έκθεση «Φίλιπποι: Ενας αιώνας αρχαιολογικών ερευνών», που διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, και παρουσιάστηκε δύο χρόνια πριν με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Την έκθεση, η οποία δείχνει το πολύπλευρο ερευνητικό έργο που είχε επιτελεστεί, τους πρωταγωνιστές της αποκάλυψης του αρχαιολογικού χώρου, τη σπουδαιότητα των ευρημάτων και τη σημασία των διεθνών συνεργασιών, αναμένεται να επισκεφθούν, εκτός από τους Ελληνες της ομογένειας, και πολλοί ξένοι επισκέπτες. Παράλληλα, εκείνες τις ημέρες στον χώρο της συνόδου ετοιμάζεται και εκδήλωση του Δήμου για την τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής Καβάλας – Φιλίππων. Ολα αυτά όμως με ανάμεικτα συναισθήματα, αφού το κλίμα είναι βαρύ στην ελληνική πλευρά, ύστερα από τις τελευταίες προκλήσεις στην Αγία Σοφία (προσευχή για πρώτη φορά εντός του ιστορικού μνημείου, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανίου).

Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια για την ένταξη των Φιλίππων υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον Δήμο Καβάλας, τον μητροπολίτη της περιοχής και, βέβαια, την τοπική κοινωνία. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων υποβλήθηκε από τη χώρα μας για εγγραφή το 2015. Η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς (τη Σύμβαση κύρωσε η Ελλάδα το 1981, ενώ αποτελεί μέλος της Unesco από το 1946) έχει εγγράψει μέχρι σήμερα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς 17 αγαθά από την προϊστορική, κλασική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, καθώς και 15 αγαθά στον πρόσφατα (2014) αναθεωρημένο Ενδεικτικό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. «Είναι εξαιρετικά σοβαρή εργασία που έγινε από τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, με τη βοήθεια του Δήμου Καβάλας. Εχουμε περάσει με επιτυχία μία απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης, έχουμε θετική εισήγηση για την εγγραφή από το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα τόσο για τον ίδιο τον χώρο όσο και για τη χώρα μας», λέει στην «Κ» η κ. Ευγενία Γερούση, εθνική συντονίστρια για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ελλάδας στην Unesco.

Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι η χώρα μας προχώρησε στην προετοιμασία σχετικού φακέλου υποψηφιότητας, ύστερα από εννέα χρόνια. Η τελευταία εγγραφή μνημείου της έγινε το 2007, με την Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας. «Η υποψηφιότητα των Φιλίππων, που είχε περιληφθεί στον ελληνικό ενδεικτικό κατάλογο ήδη από το 2003, είναι η πρώτη υποβολή υποψηφιότητας της χώρας ύστερα από πολύ καιρό και μάλιστα με τις νέες –πολύ πιο αυστηρές– επιχειρησιακές οδηγίες που θέσπισε ο διεθνής οργανισμός. Οι οδηγίες προβλέπουν πολύ συγκεκριμένες ενότητες και υποενότητες, και σε κάποιες από αυτές πρέπει να αναλυθούν και οι δραστηριότητες άλλων φορέων στον χώρο και κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης», τονίζει η κ. Γερούση.

Αύξηση επισκεπτών

Τι σημαίνει ουσιαστικά εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco; «Ενα μνημείο όταν ενταχθεί αποκτά παγκόσμια αναγνώριση», λέει η κ. Σταυρούλα Δαδάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας. Σημαίνει αύξηση επισκεπτών αλλά και βελτίωση υποδομών. «Γίνεται ήδη προσπάθεια στην επόμενη προγραμματική περίοδο να ενταχθούν έργα για την αναμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου (εισόδων, διαδρομών, φυλακίων, συντηρήσεων, δημιουργία επιπλέον χώρων υγιεινής κ.ά.). Ενταξη δεν σημαίνει μόνο δόξα και αίγλη αλλά και αύξηση των υποχρεώσεων».

Ο χώρος των Φιλίππων είναι από τις βασικές διαδρομές των επισκεπτών στη Βόρεια Ελλάδα, με ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, με μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής, σε ένα αυθεντικό περιβάλλον. Πόλος έλξης και θρησκευτικού τουρισμού, αφού ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε εκεί την πρώτη χριστιανική Εκκλησία επί ευρωπαϊκού εδάφους. Με θεσμούς που επίσης φέρνουν κόσμο στην πόλη, όπως το Φεστιβάλ στο αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, το δεύτερο πιο παλιό φεστιβάλ της χώρας μετά της Επιδαύρου, με ιστορία από το 1957. Πολλοί επισκέπτες έρχονται και για τον θεσμό που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, την «Εικονική δίκη», που πραγματοποιείται κάθε άνοιξη στον χώρο του Forum. Μετέχουν οκτώ πανεπιστήμια, εκπροσωπούμενα από φοιτητές, οι οποίοι κάνουν μία φανταστική υπόθεση και πρέπει να την υποστηρίξουν ως ενάγοντες και ως υπεράσπιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή