Εκτίμηση για την πάπια Πεκίνου

Εκτίμηση για την πάπια Πεκίνου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτίμηση μπορείς να εκφράσεις για τον σεφ και τις γκουρμεδιές του. Διότι, εκτός των άλλων, η εκτίμηση που θα εκφράσεις αποδεικνύει πως είσαι σε θέση να τις εκτιμήσεις. Επειδή δε τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα εκτός από προοδευτικά μυαλά και κεντροαριστερούς παράγει εν αφθονία και γευσιγνώστες, η έκφραση της εκτιμήσεως θεωρείται ένα είδος κοινωνικής καταξίωσης. Στο κάτω κάτω αν είναι να πληρώσεις το κομματάκι της πάπιας τριάντα ευρώ, ας τολμήσεις να μην το εκτιμήσεις. Προσωπικώς, και off the record παρακαλώ, εγώ εξακολουθώ να εκτιμώ τον καλό μουσακά. Εφαγα το Σαββατοκύριακο στον Πόρο και οφείλω να ομολογήσω ότι τον εξετίμησα ως ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα επιτεύγματα της μαγειρικής τέχνης.

Ο μακαρίτης Αγγελος Βλάχος, ευπατρίδης χιουμορίστας εκτός των άλλων, έλεγε ότι θύμωνε όποτε του πρόσφεραν ένα βιβλίο και στην αφιέρωση έγραφαν «με εκτίμηση». Εκτός του ότι δεν σημαίνει τίποτε, έλεγε, υποβαθμίζει και τον αποδέκτη της φιλοφρόνησης. Για να εκτιμήσεις κάποιο πρόσωπο, σημαίνει ότι κατά κάποιον τρόπο το κοιτάζεις και λίγο αφ’ υψηλού και κρίνεις την τιμή του. «Εκτιμώ τις προσπάθειες του γιου σας στα μαθηματικά, αλλά πρέπει να προσπαθήσει λίγο ακόμη» – μόνιμη επωδός των συναντήσεων των γονέων μου με τους καθηγητές μου. Μπορείς φλερτάροντας να πεις εκτιμώ το χιούμορ σου, την προσωπικότητά σου ή την ευθύτητά σου, ό εστί μεθερμηνευόμενον μπορώ να καταλάβω το χιούμορ σου, την προσωπικότητά σου ή την ευθύτητά σου. Για δοκίμασε να πεις όμως εκτιμώ την ομορφιά σου. Αν δεν σηκωθεί να φύγει, δεν θα απαντάει στα τηλεφωνήματά σου.

«Η εκτίμησή μου για τον Παρθενώνα είναι απεριόριστη». Ακόμη κι αν δεν πρόσθετε «κι ας έχει πολλές κολώνες», θα το θεωρούσατε κάπως υπερφίαλο. Διότι όταν εκφράζεις την εκτίμησή σου για τα κορυφαία επιτεύγματα του πολιτισμού, χρίζεσαι αυτομάτως τιμητής τους. Ψιλά γράμματα, σαν τη σύμβαση του Δρίτσα με την Cosco, για τη χώρα όπου η μόνη απόλυτη αξία είναι το «περίπου» και η σημασία των λέξεων ισχύει στο περίπου. «Εκφράζω την απεριόριστη εκτίμησή μου για τα μεγάλα κατορθώματα του ανθρώπου!», έγραψε ο κ. Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στο Σινικό Τείχος. Κάτι σαν την πάπια Πεκίνου. Εκ μέρους του ανθρώπου και των επιτευγμάτων του, σε ευχαριστούμε μεγάλε.

Δοκιμάστε να μεταφράσετε την έκφραση «απεριόριστη εκτίμηση» για το Σινικόν Τείχος σε όποια γλώσσα γνωρίζετε. Απεριόριστη εκτίμηση για τον Μιχαήλ Αγγελο ή τον Πραξιτέλη. Δεν είναι θέμα γλώσσας. Είναι θέμα γενικής παιδείας και ναρκισσιστικής άνεσης. Μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα. Οσο μεγαλώνει το πρώτο τόσο χαμηλώνει το δεύτερο. Με την ίδια άνεση που δεν φοράει γραβάτα νομίζει ότι μπορεί να σταθεί απέναντι στα επιτεύγματα του πολιτισμού. Είναι ο τιμητής τους επειδή δεν φοράει γραβάτα. Η αλαζονεία του αστοιχείωτου που αποκαλεί την Ιερουσαλήμ «ιστορική πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Επειδή δε πολλή φασαρία ξεσηκώθηκε για το φόρεμα της κ. Μπαζιάνα, οφείλω να ομολογήσω, και χωρίς διάθεση ειρωνείας, ότι τη βρήκα ιδιαιτέρως κομψή. Κι αν ήταν στράπλες βραδινό, αυτά είναι για τους γκουρμέ. De gustibus et de coloribus non disputandum est, που θα έλεγε και ο σύζυγός της σε άψογα αγγλικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή