Μαξίμου: «Ο λαός θέλει απλή αναλογική, δημοψηφίσματα, απευθείας εκλογή ΠτΔ»

Μαξίμου: «Ο λαός θέλει απλή αναλογική, δημοψηφίσματα, απευθείας εκλογή ΠτΔ»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείγμα των προθέσεών του έδωσε το Μαξίμου στην… πτήση επιστροφής από Κίνα. Με τη φράση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση σημειώνει ανώτατη κυβερνητική πηγή» αναφερόμενη στον εκλογικό νόμο, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης, κατά την πτήση επιστροφής από το Πεκίνο, επαναβεβαίωνε την πρόθεση του Μαξίμου να προχωρήσει άμεσα όχι μόνον στη συζήτηση για την απλή αναλογική αλλά και στη συνταγματική αναθέωρηση με ενίσχυση της δυνατότητας δημοψηφισμάτων αλλά και την άμεση εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας από τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο, η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει άμεσα με πολύ καθαρό και έντιμο τρόπο τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και όχι πριν τις εκλογές και δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει γι’ αυτό. «Η αριστερά μιλάει 40 χρόνια γι’ αυτό, αν πράτταμε το αντίθετο θα είμασταν υπόλογοι» προσέθεσε.

Το Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να αυξήσει την πίεση προς την αντιπολίτευση, καθώς σύμφωνα με άτυπες εκτιμήσεις έχει διασφαλίσει πάνω από 190 βουλευτές για την κατάργηση του μπόνους προς το πρώτο κόμμα, χωρίς όμως να μπορεί – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – να εξασφαλίσει και όσες λείπουν για να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός των 200, που βάσει Συντάγματος απαιτούνται για την εφαρμογή του εκλογικού νόμου από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ειπώθηκαν κατά την επιστροφή από την Κίνα, περί αναξιοπιστίας και έλλειψης σοβαρότητας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι, πριν από ένα χρόνο πρότεινε απλή αναλογική, όμως διστάζει τώρα να ψηφίσει την ίδια πρόταση και ανακοινώνει ότι θα φέρει δική του.

Συνεννόηση με ΝΔ αλλά με προϋπόθεση την απλή αναλογική

Ως προς τη στάση της Ν.Δ. και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιστράφηκε γύρω από την συνταγματική αναθεώρηση. Σε αυτό το σημείο αφέθηκε, πάντως, παράθυρο συνεννόησης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε  ότι, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με δημοψηφίσματα και με απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δέχεται εντούτοις να συναινέσει στο άνοιγμα άρθρων που διαφωνεί υπό την προϋπόθεση ότι και η κυβέρνηση θα ανοίξει με τη σειρά της άρθρα με τα οποία διαφωνεί, προκειμένου να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Προσέθεσε, ωστόσο, η ίδια πηγή ότι η κυβέρνηση θεωρεί ως προαπαιτούμενο την αποδοχή της απλής αναλογικής προκειμένου να υπάρχει ισότητα της ψήφου. Εάν το πρώτο κόμμα, έστω και με μία ψήφο, λαμβάνει μπόνους 50 εδρών, τί είδους δημοψηφισματικό χαρακτήρα για το Σύνταγμα θα έχει η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αναρωτήθηκε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή