Γέφυρα παιδείας και πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας – Ουγκάντας

Γέφυρα παιδείας και πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας – Ουγκάντας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγκαλιά του Κωνσταντίνου και της Μαριλένας είναι τόσο μεγάλη που ξεκινάει από την Καλλιθέα και φτάνει έως την… Ουγκάντα. Τα δύο αδέλφια Μαραγκού, 27 και 23 ετών, ετοιμάζονται σε λίγες μέρες με δική τους πρωτοβουλία και ίδιους πόρους να αναχωρήσουν για το Μόντε της Ουγκάντα, με σκοπό να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε άτομα όλων των ηλικιών. «Ολα ξεκίνησαν όταν πριν από ένα χρόνο υιοθέτησα εικονικά ένα παιδί από το εν λόγω χωριό», διηγείται στην «Κ» η Μαριλένα, η οποία μαζί με τον Κωνσταντίνο, απόφοιτο του ΕΚΠΑ, που τον Σεπτέμβριο φεύγει για μεταπτυχιακό μέσω του Εrasmus Mundus, εμπνεύστηκαν το The H-Ug Project – Help Uganda. «Πρόκειται για ένα μικρό χωριό που διαθέτει μία εκκλησία, ένα μικρό νοσοκομείο, ένα ορφανοτροφείο και όλες τις βαθμίδες του σχολείου», περιγράφει η 27χρονη απόφοιτος του ΠΑΠΕΙ που εργάζεται εδώ και δύο χρόνια σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Συνδετικός κρίκος του Μόντε με την Ελλάδα είναι ο ιεραπόστολος πατέρας Αντώνιος, γέννημα-θρέμμα της περιοχής, που όμως σπούδασε θεολογία στην Κρήτη. «Μετά τις σπουδές επέστρεψε στην Ουγκάντα για να βοηθήσει τους συμπατριώτες του», διηγείται η Μαριλένα, «ίδρυσε το ορφανοτροφείο, όπου ζουν σήμερα πάνω από 200 παιδιά, τα οποία είτε ήταν έκθετα είτε έχασαν τους γονείς τους από AIDS, καθώς απουσία πληροφόρησης και περίθαλψης η νόσος έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις». Η άγνοια γύρω από την αντισύλληψη και την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν μαζί με την έλλειψη πόσιμου νερού τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. «Παράλληλα, ο πατέρας Αντώνιος προτρέπει πολλούς νέους να έρθουν για σπουδές στην Ελλάδα, πολλοί ενδιαφέρονται για θεολογία και νοσηλευτική», συμπληρώνει η Μαριλένα.

Η οικοδόμηση γέφυρας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών –ειδικά στην εκπαίδευση– αποτελεί άλλωστε έναν από τους στόχους του ταξιδιού τους. «Θα συναντήσουμε τον υπουργό Παιδείας και Αθλητισμού, για να του παρουσιάσουμε έναν ηλεκτρονικό ενημερωτικό (δίγλωσσο) οδηγό για όσους ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στην Ελλάδα», λέει στην «Κ» η 27χρονη, «περιέχει με απλά λόγια όλα τα διαδικαστικά βήματα για να διεκδικήσουν τις καθορισμένες για αλλοδαπούς φοιτητές θέσεις». Ταυτόχρονα, προσδοκούν να γνωστοποιήσουν και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Από τον Απρίλιο ανακοινώθηκε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus Plus, που αφορά προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης και ανταλλαγές φοιτητών, θα περιλαμβάνει και τις αφρικανικές χώρες», διευκρινίζει η ίδια, «επ’ αυτού θα ενημερώσουμε τον Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Ndejje, κάτι που έχουμε ήδη πράξει με τους ιθύνοντες και σε ελληνικά πανεπιστήμια (ΠΑΠΕΙ, Πάντειο, Παν. Θεσσαλίας και Κρήτης)». Επιπροσθέτως, οι δύο νέοι θα εργαστούν πολύ στο «πεδίο»: θα συμμετέχουν σε χειρωνακτικές εργασίες στην κοινότητα του Αγίου Αντωνίου, θα πραγματοποιήσουν σεμινάρια σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου – μαθήματα αγγλικών και ελληνικών, διαδραστικά παιχνίδια, βιωματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. «Εχουμε ήδη ετοιμάσει ένα παιχνίδι σχετικά με το ολυμπιακό ιδεώδες, ενώ προγραμματίζουμε και μια βραδιά ελληνικού πολιτισμού». Τα δύο πολυμήχανα αδέλφια σκοπεύουν να «επιστρατεύσουν» τις τέχνες, για να προσεγγίσουν τους νεαρούς Αφρικανούς, «ιδιαίτερα τον χορό και τη μουσική, που κατεξοχήν τους εκφράζουν». Στο Facebook η Μαριλένα και ο Κωνσταντίνος θα κρατούν «ημερολόγιο», ενώ την Παρασκευή 15 Ιουλίου 6-8 μ.μ. σε εκδήλωση που οργανώνουν, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το The H-Ug Project – Help Uganda. Την ίδια μέρα και ώρα, στο καφέ «Επάνω Μαχαλάς» (Πλάτωνος 1, Καλλιθέα) θα συγκεντρωθεί γραφική ύλη για τους μαθητές του Μόντε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή