Σκληρή στάση στα εργασιακά από ΔΝΤ στη δεύτερη αξιολόγηση

Σκληρή στάση στα εργασιακά από ΔΝΤ στη δεύτερη αξιολόγηση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γεύση» για τη σκληρή στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενόψει της συζήτησης για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, δίνει το Ταμείο στην έκθεσή του για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, στην εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ και στη μείωση της γραφειοκρατίας, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ειδικότερα, στην έκθεσή του το Ταμείο συστήνει:

1. Διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό, ο οποίος «με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Επίσης, το ΔΝΤ ζητεί να διατηρηθεί σταθερή και η κατώτατη αμοιβή για τους νέους, καθώς η ανεργία των νέων παραμένει πολύ υψηλή.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, το Ταμείο προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νομοθεσία που θα εναρμονίζει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. Είναι ξεκάθαρο ότι λίγο πριν ανοίξει η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις του. Κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρές τριβές στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, ενώ το Ταμείο υποστηρίζει ότι οι προτάσεις για τις αλλαγές αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

2. Τη συνέχιση της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων. Ζητεί να δοθεί προτεραιότητα σε κρίσιμα επαγγέλματα, όπως αυτά των μηχανικών, των δικηγόρων και των φορτοεκφορτωτών πλοίων.

Παράλληλα, καλεί την Αθήνα να υλοποιήσει και τις συστάσεις του ΟΟΣΑ που εκκρεμούν αναφορικά με τη μείωση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό στους κλάδους του χονδρικού εμπορίου, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των κατασκευών. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει και τα διοικητικά – γραφειοκρατικά βάρη.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το Ταμείο αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην υλοποίηση σε μεγάλο βαθμό των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε κλάδους της οικονομίας, όπως τα φορτηγά, τα τουριστικά ενοίκια, το γάλα, τα αρτοποιεία, τα φαρμακεία, τα προϊόντα πετρελαίου και η περίοδος των εκπτώσεων. Ταυτόχρονα, συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση προχωρεί και στο άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων, όπως οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές, και στην απελευθέρωση της αγοράς για τις τουριστικές ενοικιάσεις.

3. Την αναμόρφωση του συστήματος αδειοδότησης σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για τους κλάδους των τροφίμων και ποτών, αλλά και του τουρισμού.

Πέραν αυτών, το ΔΝΤ στην έκθεσή του περιλαμβάνει την Ελλάδα στις χώρες της Ευρωζώνης που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Ιταλία και Πορτογαλία είναι οι χώρες όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θέτουν προκλήσεις για τις τράπεζες και τις οικονομίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή