Μια Αθηναία γλύπτρια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκλήρωσε το μουσείο στην κάθε λεπτομέρεια –αρχιτεκτονικά, μουσειολογικά, λειτουργικά και οικονομικά–, για να φέρει το έργο της σε μόνιμη επαφή με το κοινό. Το 2007, μέσω δωρεάς, το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά περιήλθε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «για να μη μείνει μαυσωλείο, για να είναι ένας ζωντανός οργανισμός», όπως είχε δηλώσει η ίδια. Με γενναιοδωρία και τόλμη, πρότεινε ο μεγαλύτερος όροφος του μουσείου να αφιερωθεί σε εκθέσεις νεότερων καλλιτεχνών, υποστηρίζοντας νέες τάσεις και προτάσεις. «Υπήρξε μια μαχητική και δυναμική γυναίκα, από τις πιο χειραφετημένες της γενιάς της και παράλληλα μια ιδιαίτερα τρυφερή και γενναιόδωρη καλλιτέχνις, δίνοντας το ενδιαφέρον και την περιέργειά της στους νεότερους», γράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΣΤ, Ντένης Ζαχαρόπουλος, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση.

Μια Αθηναία γλύπτρια-1

Η Άλεξ Μυλωνά φωτογραφημένη με το έργο της Περικεφαλαία.

Μια Αθηναία γλύπτρια-2

Μινώταυρος, 1960.

Μια Αθηναία γλύπτρια-3

Από έκθεση του Hydra School Project, στον πρώτο όροφο του Μουσείου.

Μια Αθηναία γλύπτρια-4

Θέατρο, 1984.

Μια Αθηναία γλύπτρια-5

Σαπφώ.

Γέννημα θρέμμα Αθηναία αστικής οικογένειας, η Άλεξ Μυλωνά ξεκίνησε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ είχε ήδη αποκτήσει τα δύο από τα τρία της παιδιά. Συνοδοιπόρησε με τους μοντέρνους συναδέλφους  στην Αθήνα (συμμετείχε στην ελληνική εκπροσώπηση στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1960) και συνάντησε διεθνείς προσωπικότητες (Arp, Giacometti, Zadkine) στο Παρίσι, όπου διατήρησε ατελιέ τη δεκαετία του ’60. Ανοιχτή στις καινούριες τάσεις της εποχής, πειραματίστηκε και εκφράστηκε με πολλά μέσα εκτός της γλυπτικής – τυπώματα, κολάζ, υφάσματα, χαλιά, ζωγραφική. Εξίσου ανήσυχη στην επιλογή των υλικών στην αγαπημένη της τέχνη, εκτός από μάρμαρο χρησιμοποίησε σύγχρονα υλικά, όπως το τσιμέντο, το σίδερο, ο ανοξείδωτος χάλυβας. Συνειδητά, σταδιακά διέκοψε με την κλασική παράδοση, τον ανθρωπομορφισμό και την αναπαράσταση και έπλασε τα δικά της σύμβολα. «Την έκαιγε εξίσου η ελληνική της καταγωγή όσο και η διεθνής γλώσσα της τέχνης, συνδυάζοντας την εντοπιότητα και την παγκοσμιότητα στη ζωή και το έργο της», γράφει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος. Η Άλεξ Μυλωνά έφυγε από τη ζωή στις 25 Μαΐου 2016, σε ηλικία 96 ετών.

 * Η έκθεση «Άλεξ Μυλωνά, Ένας Κόσμος διαφορετικός» θα διαρκέσει μέχρι 03/07/2016, www.mmca-mam.gr

 

PHOTOS: ΕΛΕΝΗ ΜΥΛΩΝΑ. HYDRA SCHOOL PROJECT. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή