Μητσοτάκης: «Δεν συγκυβερνώ με τον Αλέξη Τσίπρα»

Μητσοτάκης: «Δεν συγκυβερνώ με τον Αλέξη Τσίπρα»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένα περιθώριο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς, όχι μόνο τους χωρίζει άβυσσος, αλλά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι μόνοι κερδισμένοι θα ήταν τα άκρα. Την ίδια ώρα, απευθύνει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες ότι δεν φοβάται ούτε το πολιτικό κόστος, ούτε τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναδιατύπωσε, εμμέσως πλην σαφώς, το αίτημά του για εκλογές, υπογραμμίζοντας (σε συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλε) ότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το ενδεχόμενο κόστος μια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Δεν ξέρω αν θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο ή την άνοιξη στην Ελλάδα, όποτε και να γίνουν θα είναι μια καλή εξέλιξη για τη χώρα. Η απάντηση στον λαϊκισμό δεν είναι περισσότερος λαϊκισμός, αλλά ορθός πολιτικός λόγος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε λίγες ώρες πριν συναντήσει τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη. Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προτάσσει την αξιοπιστία και το μεταρρυθμιστικό πρόσημο υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. στηρίζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όχι επειδή συμπεριλαμβάνονται στο Μνημόνιο, «όχι επειδή μας τις επέβαλαν οι Γερμανοί ή οι Βρυξέλλες, αλλά επειδή είναι σωστές για τη χώρα».

Διαμηνύει, δε, ότι δεν προτίθεται να συμφωνήσει να συγκυβερνήσει με τον κ. Τσίπρα, καθώς τους χωρίζει άβυσσος, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι ένα τέτοιο σενάριο θα έφερνε τη Χρυσή Αυγή στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού «μνημείο λαϊκισμού», ενώ αναφερόμενος στις «ανατριχιαστικές» αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ επανέλαβε το αίτημα της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα γεγονότα που οδήγησαν στο δημοψήφισμα και στα capital controls, μιλώντας για σχέδιο που «προσομοιάζει με πραξικόπημα που έχει εκπονηθεί από κάποιους χωρίς να έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις».

Στο Ισραήλ

Με την επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει τον πρόεδρο Ρόιβεν Ρίβλιν, τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Κνεσέτ και θα κάνει πέρασμα από τη Ραμάλα, ολοκληρώνεται για την ώρα ο κύκλος διεθνών επαφών του προέδρου της Ν.Δ. και το βάρος της ηγεσίας πέφτει πλέον στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, αλλά και στην ανάδειξη των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Αυτά δεν αφορούν μόνο την οικονομία, τη μείωση συντάξεων και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, θέματα για τα οποία η Ν.Δ. έχει ανεβάσει αντιπολιτευτικές στροφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα της βίας και της ανομίας στο κέντρο της Αθήνας. Στο μέτωπο του εκλογικού νόμου, τον οποίο η Συγγρού έχει διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει και επί της αρχής και κατά άρθρο, η Ν.Δ. συνεχίζει να αναδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης και τη μικροκομματική στόχευση του πρωθυπουργού που κρύβεται πίσω τόσο από την απλή αναλογική, όσο και από την ψήφο στους 17άρηδες. «Ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για τους νέους. Αυτή η κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της νεολαίας, γιατί στην ουσία απαγορεύει το δικαίωμα ψήφου στους 25άρηδες και 30άρηδες που έφυγαν εκτός Ελλάδος λόγω της κρίσης», έλεγε συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι από τις μετρήσεις που έχει στη διάθεσή της η Συγγρού προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μονοψήφια ποσοστά στους νέους.

Πάντως, χαμηλά κρατούν στον τρίτο όροφο της Συγγρού και τις εσωκομματικές αρρυθμίες, όπως η επερώτηση που κατέθεσαν 43 βουλευτές της Ν.Δ. με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή προς τον Γιάννη Στουρνάρα για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών. Την ερώτηση δεν υπογράφει ο πρόεδρος της Ν.Δ., ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, την υπογράφουν, όμως, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή