Η σκέψη του Μάο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση!». Επειδή είναι δεύτερη φορά που ο κ. Τσίπρας αναφέρει τη μνημειώδη φράση του Μάο Τσε Τουνγκ, επειδή δε ο πρωθυπουργός μας δείχνει να ενδιαφέρεται για τη σκέψη του Μεγάλου Τιμονιέρη, σήμερα αποφάσισα να συνεισφέρω, με τα πτωχά μου μέσα, στις πνευματικές του αναζητήσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Κίνα ήταν ιδιαιτέρως φορτωμένο, εκτιμώ το γεγονός ότι εξετίμησε το Σινικόν Τείχος και εν γένει τα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού, μιας όμως και αποφάσισε να εντρυφήσει στη σοφία του προέδρου Μάο, καλόν θα ήτο να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον του για να εμπλουτίσει τη ρητορεία του και τη δημοκρατία μας με τη φρεσκάδα της αγέραστης σκέψης.

«Κάνει κακό να διαβάζεις πολλά βιβλία». Μη γελάτε, αποδίδεται στον Μάο, στο ίδιο ανθολόγιο με το «Αφήστε τα εκατό λουλούδια να ανθίσουν». Καλόν είναι να θυμάται ενίοτε ο πρωθυπουργός τις ενδεχόμενες βλάβες που μπορούν να προκύψουν από την υπερβολική του αγάπη για το διάβασμα. Αλλο απόσταγμα σοφίας πολλαπλών χρήσεων: «Σε ψήφισα στις τελευταίες εκλογές» – παρακαλώ δεν το έβγαλα από το μυαλό μου. Και κάτι εντελώς πρωτότυπο, στα όρια του επαναστατικού: «Το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων είναι ιδιαιτέρως καλή άσκηση αντοχής». Επειδή δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο πρόεδρος Μάο ήταν και ποιητής, αφήνω για το τέλος την αποκάλυψη της λυρικής πλευράς του: «Οι γυναίκες κρατούν τον μισό ουρανό».

Η σκέψη του Μάο ήταν κάποτε του συρμού. Αναφέρονταν σε αυτήν ακόμη και άνθρωποι οι οποίοι, λογικά, θα έπρεπε να γελάνε με την πρωτογενή αφέλεια και την κοινοτοπία της. Οπως ο Σαρτρ, για παράδειγμα, ο οποίος, εδώ που τα λέμε, μάλλον θα γελούσε αλλά, καιροσκόπος όπως ήταν, δεν έχανε την ευκαιρία να εξαργυρώνει τους αριστερούς συρμούς για να κερδίζει ο ίδιος σε δημοτικότητα. Στην Ελλάδα η προσήλωση της αριστεράς στη Μόσχα δεν επέτρεψε τη διάδοση της μαοϊκής σοφίας, ένα μωσαϊκό κοινοτοπιών και επαναστατικών οδηγιών. Ενα επαναστατικό do it yourself. Εδώ τους έφταναν οι αποφάσεις του κόμματος και οι αφηγήσεις των καπεταναίων του ΕΛΑΣ.

Δικαίωμα του κ. Τσίπρα να θεωρεί τη σκέψη του Μάο αειθαλή, επίκαιρη, πάντα πρωτότυπη και ζωντανή. Είπαμε, κάνει κακό να διαβάζεις πολλά βιβλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή