Φασολάκια λαδερά, αμπελοφάσουλα σαλάτα

Φασολάκια λαδερά, αμπελοφάσουλα σαλάτα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικά χαρακτηριστικά:

Οι πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες είναι τα μπαρμπούνια (φαρδιά και πλακέ), τα ανοιχτοπράσινα τσαουλιά (ή τσαλιά), που είναι κυλινδρικά, τα άσπρα βουτυράτα, τα λεπτά και μακριά αμπελοφάσουλα, τα κίτρινα «καναρινιά» της δυτικής Ελλάδας και οι φρέσκες χάντρες μέσα στον ασπροκόκκινο λοβό, που αφαιρούμε για να τις μαγειρέψουμε. Συγκαταλέγονται στις πιο κλασικές πρώτες ύλες της κουζίνας μας και το φόρτε τους είναι το καλοκαίρι. Φυσικά, τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, κατεψυγμένα, ελληνικά ή από το εξωτερικό, συμβατικά και βιολογικά.

Επειδή είναι προϊόν αρκετά επιβαρυμένο με φυτοφάρμακα, αξίζει να αναζητήσουμε τα βιολογικά στις αντίστοιχες λαϊκές και στα βιολογικά καταστήματα.

Μαγείρεμα:

Η πιο συνηθισμένη τους παρασκευή είναι λαδερά, με σκορδοκρέμμυδα, ντομάτα και μαϊντανό ή δυόσμο, συνταγή που μαγειρεύει όλη η χώρα με ελαφριές αποκλίσεις. Ωστόσο, η φαντασία είναι και εδώ πρωταγωνιστής. Τα φασολάκια, ανάλογα με την περιοχή, μπαίνουν σε διάφορα τουρλού κατσαρόλας ή φούρνου, ενώ θαυμάσια είναι και σε καγιανά και σφουγγάτο, ακόμα και σε πίτες με τυριά, όπως συνηθίζουν σε κάποια νησιά (π.χ. στην Πάρο).

Τα αμπελοφάσουλα, που κατά μία εκδοχή πήραν το όνομά τους επειδή παλαιότερα καλλιεργούνταν ανάμεσα στα αμπέλια, έχουν λεπτή, ιδιαίτερη γεύση, διαφορετική από τα υπόλοιπα φρέσκα φασόλια του θέρους, και γίνονται θεσπέσια βραστή σαλάτα με λαδολέμονο αλλά συμμετέχουν και σε πολλά άλλα καλοκαιρινά μαγειρέματα. Σε πολλές περιοχές μαγειρεύουν φασολάκια με κοκκινιστό κρέας (μοσχάρι, κατσίκι ή αρνάκι) ή με κιμά. «Παντρεύονται» με όλα τα θαλασσινά, όπως σουπιές, καλαμάρια και χταπόδι, και αγαπούν τα καλοκαιρινά λευκόσαρκα ψάρια, όπως η σφυρίδα, η συναγρίδα, ο ροφός.

Ενα από τα νοστιμότερα ελληνικά καλοκαιρινά πιάτα είναι η απλή σαλάτα με βραστά αμπελοφάσουλα, σκέτα ή με βλίτα, κολοκυθάκια, ίσως και λίγες πατάτες.

Μυρωδικά και μπαχαρικά: Θαυμάσια τους ταιριάζει ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο δυόσμος, η μαντζουράνα, η ρίγανη, τα πιπέρια και το μπαχάρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή