ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μάφιν βρόμης

Αλέξανδρος Κόκκορης

Φωτογραφία: ΆΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κέικ, Συνταγές, Επιδόρπια, Γλυκά, Ζάχαρη και Αλεύρι

Προετοιμασία: 20' / Ψήσιμο: 20΄ - 25' / Κόστος γλυκού: 5 €

Υλικά (για 12 - 14 κομμάτια)
  • 130 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 150 γρ. νιφάδες βρόμης (τύπου κουάκερ)
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας σόδα μαγειρική
  • 75 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 70 γρ. σταφίδες μαύρες, μικρές
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 50 γρ. αυγό (περίπου 1 μεσαίου μεγέθους)
  • 30 γρ. καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 60 γρ. μέλι
  • 2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη) ή 1 κουτ. σούπας απόσταγμα
  • 260 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη βρόμη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα, τις σταφίδες και την κανέλα. Τα ανακατεύουμε για λίγο με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ), ίσα να αναμειχθούν όλα τα υλικά, και τα αφήνουμε κατά μέρος.

Σπάμε το αυγό σε ένα άλλο μπολ και το χτυπάμε ελαφρώς με έναν αυγοδάρτη ή ένα πιρούνι, όπως κάνουμε για να φτιάξουμε ομελέτα. Προσθέτουμε το λάδι, το μέλι, τη βανίλια και το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα ή μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό σε εκείνο με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά με την κουτάλα ή τη μαρίζ.

Οταν έχει ενσωματωθεί (το μείγμα θα είναι κάπως νερουλό) το αλεύρι στο μείγμα τόσο καλά που δεν διακρίνεται πλέον, σταματάμε το ανακάτεμα. Προσοχή, δεν θέλουμε να δουλευτεί πολύ, γιατί θα βγουν σκληρά τα μάφιν.

Ντύνουμε τις θήκες μιας ειδικής φόρμας για μάφιν ή κάπκεϊκ με χαρτάκια ψησίματος. Εναλλακτικά, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις θήκες ή χρησιμοποιούμε μιας χρήσης.

Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες έτσι ώστε να γεμίσουν κατά τα 3/4 και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά.

Κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας, ώστε να σιγουρευτούμε ότι έχουν ψηθεί τα μάφιν: Βυθίζουμε μια καθαρή οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός μάφιν. Αν βγει στεγνή, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης πάνω της, τότε είναι έτοιμα. Στην αντίθετη περίπτωση, ψήνουμε για λίγο ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Θα πρέπει να βγει στεγνή η οδοντογλυφίδα για να βγάλουμε τα μάφιν από το φούρνο.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ