Αποζημίωση 700.000 ευρώ από το Δημόσιο για καταστροφή λεωφορείων από μολότοφ

Αποζημίωση 700.000 ευρώ από το Δημόσιο για καταστροφή λεωφορείων από μολότοφ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του υποχρέωσε το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει 700.000 ευρώ, λόγω της ολοσχερούς καταστροφής δυο λεωφορείων της ΕΘΕΛ Α.Ε. τα οποία κάηκαν από μολότοφ κουκουλοφόρων.

Η ΕΘΕΛ (μέσω της εταιρείας που ήταν ασφαλισμένα τα δυο λεωφορεία) προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια το 2000 και η αμετάκλητη απόφαση εκδόθηκε μετά από 16 χρόνια.

Ειδικότερα, το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1997, πραγματοποιήθηκε στην φοιτητική εστία επί της οδού Πατησίων 279, συναυλία με τη συμμετοχή διαφόρων μουσικών συγκροτημάτων – και μετά το τέλος της συναυλίας, ομάδα 100 περίπου κουκουλοφόρων βγήκαν από την φοιτητική εστία με ρόπαλα και άρχισαν να πετάνε βόμβες μολότοφ, προκαλώντας ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Οι κουκουλοφόροι σταμάτησαν λεωφορείο της ΕΘΕΛ που έκανε το δρομολόγιο Μαρούσι- Αθήνα και αφού έσπασαν τα τζάμια πέταξαν μέσα βόμβες μολότοφ. Αμέσως άρπαξε φωτιά, ενώ οι επιβάτες και ο οδηγός κατέβηκαν από το λεωφορείο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η ΕθΕΛ μέσω των διοικητικών δικαστηρίων διεκδίκησε αποζημίωση για την καταστροφή του λεωφορείου, το ποσό των 137.931 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι δυνάμεις της Αστυνομίας (ΥΜΕΤ) κατέφθασαν στην φοιτητική εστία μετά την έναρξη των επεισοδίων για να προστατεύσουν τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ήδη είχαν καταφθάσει, ενώ τα αρμόδια όργανα της ΕΛΑΣ, αν και είχαν λάβει εντολές από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών για να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα ενόψει της επίμαχης συναυλίας, «δεν ευρίσκοντο εκεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αλλά έφθασαν εκεί μετά την έναρξη των επεισοδίων, χωρίς να προσδιορίζεται από την Αστυνομία η ώρα άφιξης των αστυνομικών δυνάμεων, πάντως είχε λάβει χώρα η πυρκαγιά από την οποία καταστράφηκε το λεωφορείο».

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση αποζημίωσης. Παράλληλα, η δεύτερη απόφαση του ΣτΕ αφορά το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 1998, μετά από μουσική εκδήλωση 600 περίπου ατόμων που είχε γίνει στο αίθριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Εκεί, μετά το τέλος της εκδήλωσης, 50 κουκουλοφόροι με ξύλα, πέτρες, κ.λ.π., άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ καταστρέφοντας καταστήματα και αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων ένα σχολικό λεωφορείο και ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ.

Το ΣτΕ έκρινε και πάλι ότι ανακύπτει ευθύνη των οργάνων της ΕΛΑΣ, καθώς, ενώ είχαν λάβει τις σχετικές εντολές για μέτρα ασφαλείας στις τρεις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης, αυτές δεν εκτελέστηκαν.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, είχαν διατεθεί αρχικά 15 αστυνομικοί οι οποίοι μειώθηκαν στην συνέχεια στους 10, καθώς οι 5 στάλθηκαν να περιφρουρήσουν το απειλούμενο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα από τους κουκουλοφόρους.

Με δεύτερη απόφαση, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την εξασφάλιση της δημοσίας ειρήνης και ευταξίας, την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών και την τήρηση της τάξης στους δημόσιους χώρους, καθώς και στις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή