Ακυρη και αστήρικτη η απόφαση, διακηρύσσει το Πεκίνο

Ακυρη και αστήρικτη η απόφαση, διακηρύσσει το Πεκίνο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας «διακηρύσσει επισήμως ότι η απόφαση αυτή είναι αστήρικτη και άκυρη και ότι δεν έχει καμία δεσμευτική αξία» αναφέρεται στην άμεση αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την ετυμηγορία του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης. «Η Κίνα δεν αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει την απόφαση», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, όπου σημειώνεται ότι η προσφυγή των Φιλιππίνων στη Χάγη ήταν μονομερής και «βασισμένη σε κακή θέληση».

Η κινεζική πλευρά είχε απορρίψει τη διαιτησία από το 2013, όταν η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ξεκίνησε τη σχετική διαδικασία. Το βασικό επιχείρημα του Πεκίνου ήταν ότι η διαιτησία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το καθεστώς του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου, καθώς πρόκειται στην ουσία για ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, που δεν μπορεί να εξεταστεί χωριστά από τις διαφορές μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων για την οριοθέτηση των χωρικών τους υδάτων.

Προς υποστήριξη των διεκδικήσεών της, η κινεζική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα εκτενή δήλωση στην οποία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι δραστηριότητες του κινεζικού λαού στη Νότια Σινική Θάλασσα έχουν ιστορία μεγαλύτερη των 2.000 χρόνων. Η Κίνα ήταν η πρώτη που ανακάλυψε, ονοματοδότησε, εξερεύνησε και αξιοποίησε τη θαλάσσια περιοχή του Νανχάι Τσουντάο και η πρώτη που άσκησε κυριαρχία και δικαιοδοσία πάνω σ’ αυτήν, συνεχώς, ειρηνικά και αποτελεσματικά». Στην ίδια ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι η κινεζική κυριαρχία στην περιοχή διεκόπη μόνο εξαιτίας της ιαπωνικής κατοχής, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αποκαταστάθηκε μετά τη λήξη του, όταν την Κίνα κυβερνούσαν οι εθνικιστές, προτού ακόμη νικήσουν οι κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο.

Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Αμυνας προειδοποίησε, με ανακοίνωσή του, ότι οι ένοπλες δυνάμεις «θα υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια, όπως και τα θαλάσσια συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, θα περιφρουρήσουν αποφασιστικά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και θα αντιμετωπίσουν κάθε είδους απειλές και προκλήσεις». Εξάλλου, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Σινούα ανακοίνωσε, λίγο προτού δημοσιοποιηθεί η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου, την επιτυχή πραγματοποίηση δύο αεροπορικών ασκήσεων στις διαφιλονικούμενες νήσους Σπράτλι. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι ένα καινούργιο αντιτορπιλικό, εφοδιασμένο με πυραύλους ακριβείας, ενίσχυσε τις ναυτικές δυνάμεις της Κίνας στη νήσο Χαϊνάν, όπου βρίσκεται η διοίκηση των δυνάμεων της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Παρά τον αποφασιστικό τόνο των επίσημων ανακοινώσεων και τη διάχυτη ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή, το Πεκίνο κρατά ανοιχτή την πόρτα της πολιτικής συνεννόησης. Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η κινεζική κυβέρνηση αναφέρει ότι «είναι έτοιμη να συνεχίσει τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων». Εκφράζει επίσης την προθυμία της Κίνας να κλείσει «προσωρινές συμφωνίες πρακτικού χαρακτήρα» με τα γειτονικά της κράτη, ενώ τονίζει για άλλη μια φορά τη δέσμευσή της για ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή