Δεκτή τροπολογία για συνδικαλισμό στις Εν. Δυνάμεις

Δεκτή τροπολογία για συνδικαλισμό στις Εν. Δυνάμεις

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκτή έγινε, τελικά, από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα η τροπολογία των 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις. Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Καμμένος μίλησε για εναρμόνιση με όσα ισχύουν και σε άλλες χώρες και τόνισε ότι το σύστημα που θα υιοθετηθεί και από τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) θα είναι στρατιωτικού τύπου, παρόμοιο με αυτό που ισχύει και στο Λιμενικό. Ηδη υφίσταται ένα –όχι αντιπροσωπευτικό– δευτεροβάθμιο σωματείο (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών), αλλά πλέον παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας κατά τόπους στρατιωτικών ενώσεων, σε επίπεδο περιφέρειας ή περιφερειακής ενότητας. Σε αυτές θα μπορούν να πάρουν μέρος, μεικτά, αξιωματικοί από όλα τα Oπλα και θα εκλέγουν τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών σωματείων τους σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Στα μέλη των σωματείων θα απαγορεύονται οι δημόσιες δηλώσεις στα ΜΜΕ αλλά και η απεργία ή η στάση εργασίας. Θα απαγορεύεται, επίσης, «να αναμειγνύονται με οποιονδήποτε τρόπο σε θέματα διοίκησης των μονάδων και διοίκησης, οργάνωσης ή δομής εν γένει των Ε.Δ.». Στη λίστα των απαγορεύσεων περιλαμβάνονται η κριτική και οι χαρακτηρισμοί για τη στρατιωτική ιεραρχία. Στα κατά τόπους στρατόπεδα θα υπάρξει πρόβλεψη για χώρο όπου θα εδρεύουν τα πρωτοβάθμια σωματεία, με την ευθύνη του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της περιφέρειας όπου εδρεύουν. Επίσης, το υπουργείο Aμυνας οφείλει να παραχωρήσει κατάλληλο χώρο και στην Ομοσπονδία «προκειμένου να λειτουργεί ως γνωμοδοτικό όργανο».

Εν τω μεταξύ, χθες ανώτατες στρατιωτικές πηγές αποκάλυπταν ότι υφίστανται πανταχόθεν έντονες πιέσεις για ταχεία επίλυση του Κυπριακού, ώστε η νατοϊκή επιχείρηση στην Ανατολική Μεσόγειο να ενωθεί με εκείνη της Ε.Ε. στην Κεντρική Μεσόγειο. Το τελευταίο «θέατρο» αυτών των πιέσεων ήταν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου σε επίπεδο ηγετών και σε επίπεδο Στρατιωτικής Επιτροπής τονίστηκε η ανάγκη να υπερκερασθεί ο σκόπελος του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, το οποίο θεωρείται η βασική αιτία που ο σχεδιασμός συγχώνευσης των επιχειρήσεων Ε.Ε. και ΝΑΤΟ δεν προχωρά. Το πρακτικό πρόβλημα εντοπίζεται στο βέτο που η Τουρκία θα θέσει στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ αλλά και στην ανάλογη στάση της Λευκωσίας ως μέλους της Ε.Ε. έναντι της Aγκυρας. Η μεταφορά αυτής της συζήτησης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο είναι μία ακόμα ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ και οι ευρωατλαντικοί θεσμοί άσκησαν ισχυρές πιέσεις για το χρονίζον πρόβλημα του Κυπριακού. Σε γενικές γραμμές η εκτίμηση των στρατιωτικών είναι ότι η προσπάθεια συγχώνευσης των δύο επιχειρήσεων δεν θα ευοδωθεί σύντομα.

Οι ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρονται και στην καλύτερη αντιμετώπιση που απολαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα από τους συμμάχους ως χώρα που –λόγω των καλών σχέσεων με όλους τους βασικούς παίκτες της περιοχής– θα μπορούσε να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα θα διατηρήσει τη στάση μη συμμετοχής στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS με πολεμικά μέσα. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να συνεισφέρει με ένα κινητό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Ιράκ, το οποίο θα βρίσκεται στα μετόπισθεν. Ως προς τη γενικότερη κατάσταση στο εσωτερικό της Συμμαχίας, οι ίδιες πηγές εστίαζαν στον προβληματισμό που υπάρχει για την απροθυμία των περισσοτέρων εκ των 28 μελών του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν το απαιτούμενο 2% επί του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, αλλά και στο Brexit. Oπως ανέφεραν, μπορεί οι Βρετανοί να καθησυχάζουν ότι θα παραμείνουν βασική ευρωπαϊκή δύναμη που θα συνεισφέρει στις επιχειρήσεις, ωστόσο μελλοντικά θα υπάρξει πρόβλημα, θα δημιουργηθεί κάποιο κενό. Αυτό φαίνεται να επιθυμεί να αναπληρώσει η Γερμανία, η οποία προανήγγειλε πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 37 δισ. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το Βερολίνο ενδιαφέρεται να συσφίγξει περαιτέρω τις στρατιωτικές σχέσεις του με την Αθήνα, οι οποίες κινούνται σε τροχιά ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή