Ορατή η επικείμενη κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους

Ορατή η επικείμενη κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την αύξηση των τρομοκρατικών του χτυπημάτων, το Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζει διακριτικά τους υποστηρικτές του για την επικείμενη κατάρρευση του χαλιφάτου που δημιούργησε προ διετίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό υποδεικνύουν οι δηλώσεις και οι κινήσεις των ηγετών του στη Συρία, οι οποίοι δείχνουν να παραδέχονται τις παρατεταμένες αποτυχίες της τρομοκρατικής οργάνωσης στο πεδίο της μάχης και να θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να πέσουν τα εναπομείναντα προπύργιά της. Αμερικανοί ειδικοί σε θέματα αντιτρομοκρατίας υποστηρίζουν ότι οι πολύνεκρες επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και στη Βαγδάτη ήταν η απάντηση του ISIS στις στρατιωτικές αυτές αποτυχίες και στις ζοφερές προοπτικές του μέλλοντος, σε μια προσπάθειά του να δείξει στους οπαδούς του ότι είναι ακόμη ισχυρό, ενώ τονίζουν ότι αναμένεται να ενταθούν στο κοντινό μέλλον, καθώς η οργάνωση μετατρέπεται από «κράτος» σε σκιώδες δίκτυο που αποτελείται από μικρούς πυρήνες, διάσπαρτους σε τρεις ηπείρους. Παρότι η μετατροπή αυτή θα πλήξει σημαντικά την οργάνωση, ο έντονα αποκεντρωμένος της χαρακτήρας εγγυάται ότι θα παραμείνει επικίνδυνη για πολύ καιρό ακόμη, αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Παρ’ όλα αυτά, αξιωματούχοι του ISIS επιμένουν με δηλώσεις τους ότι οι σκοποί του χαλιφάτου παραμένουν εφικτοί παρά τις σημαντικές υποχωρήσεις. «Παρότι βλέπουμε τον πυρήνα μας στη Συρία και στο Ιράκ να βρίσκεται υπό πολιορκία, έχουμε καταφέρει να επεκταθούμε, μεταφέροντας μέρος της διοίκησης, των επικοινωνιών και του πλούτου μας σε άλλες χώρες», ανέφερε ανώνυμα σε δυτικό δημοσιογράφο αξιωματούχος του χαλιφάτου, τονίζοντας ότι η οργάνωση παροτρύνει όσους επιθυμούν να μεταβούν στη Συρία και στο Ιράκ να παραμείνουν στη χώρα τους και να κάνουν κάτι εκεί. Ωστόσο, τα πράγματα μοιάζουν να είναι αρκετά πιο άσχημα στην πραγματικότητα, κάτι που υποδεικνύουν διάφορες κινήσεις απελπισίας, όπως η απόφαση να κλείσουν όλα τα Ιντερνετ καφέ σε μια περιοχή της Συρίας και να καταστραφούν όλες οι τηλεοράσεις και τα δορυφορικά πιάτα σε κάποια άλλη, κινήσεις που, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχαν στόχο την αποκοπή με τον έξω κόσμο.

Η ζοφερή πραγματικότητα της επικείμενης πτώσης περιγράφεται σε ανακοινώσεις πολλών αξιωματούχων της οργάνωσης τις τελευταίες έξι εβδομάδες, την ίδια στιγμή που οι μαχητές του Ι.Κ. υποχωρούν σε πολλά μέτωπα. Σε κύριο άρθρο της εβδομαδιαίας εφημερίδας του Ι.Κ. «Αλ Νάμπα» που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα και το οποίο τιτλοφορείται «Οι αυταπάτες των σταυροφόρων στην εποχή του χαλιφάτου», ο συντάκτης επιχειρεί να συσπειρώσει τους εναπομείναντες υποστηρικτές του, τονίζοντας ότι το Ι.Κ. θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη και αν όλες οι πόλεις του πέσουν στα χέρια των δυτικών και των Ρώσων «σταυροφόρων». Αντιστοίχως, σε κήρυγμά του για την έναρξη του Pαμαζανιού, ο εκπρόσωπος του Ι.Κ. Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι υπονόησε τις δύσκολες ημέρες που έρχονται, αναφερόμενος σε μία από τις χειρότερες φάσεις στην ιστορία του Ι.Κ., όταν το 2008 σχεδόν εξαλείφθηκε από τον αμερικανικό στρατό και τους εξεγερμένους ισλαμιστές και Αραβες σουνίτες στο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή