Σαρκασμός και αντιδράσεις κατά Τζόνσον στην Ευρώπη

Σαρκασμός και αντιδράσεις κατά Τζόνσον στην Ευρώπη

5' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όπως φαντάζεστε, μας έχει καταλάβει μία αίσθηση ντροπής», έγραψε η βρετανική Independent μετά την ανακοίνωση του διορισμού του Μπόρις Τζόνσον ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σήμερα το πρωί.

«Δεν περιμέναμε ποτέ ότι ο Τζόνσον θα επανέλθει από την πολιτική αφάνεια στην δημαρχεία του Λονδίνου, πόσο μάλλον ότι θα μας οδηγήσει έξω από την Ε.Ε. και ότι τώρα θα «επιστρέψει από το κρύο» ως υπουργός Εξωτερικών», συνέχιζε το απολογητικό δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Αυτό δεν αλλάζει ότι κατά βάση τον κάναμε δικό σας πρόβλημα, όπως και δικό μας και για αυτό ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη», πρόσθετε στη συνέχεια. «Τουλάχιστον δεν είναι πρωθυπουργός- ακόμα», κατέληγε το άρθρο.

Ο γερμανικός Τύπος υποδέχθηκε με εξίσου ειρωνικά σχόλια την απόφαση της Τερέζα Μέι για την τοποθέτηση του Τζόνσον, αποκαλώντας την «φάρσα». «Ξαφνικά, διπλωμάτης», είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel. «”House of Cards” στη Μεγάλη Βρετανία», γράφει ακόμη το περιοδικό, αναφερόμενο στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά για τα παρασκήνια της πολιτικής.

Με τον διορισμό του «βασιλιά του Brexit» στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, «δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι στη βρετανική πολιτική δεν νοιάζονται για το καλό της χώρας αλλά για τον ανελκυστήρα, τις προσωπικές φιλοδοξίες και τους τακτικισμούς για την εξουσία», συνεχιζει το Spiegel.

Πρωταγωνιστής της εκστρατείας υπέρ του Βrexit στο δημοψήφισμα, ο Μπόρις Τζόνσον μοιάζει και ο ίδιος να έχει «εκπλαγεί» από τον διορισμό του, σημειώνει ακόμη το Spiegel.

«Ο Τζόνσον υπουργός Εξωτερικών; Πρόκειται για βρετανικό χιούμορ», γράφει η κεντροαριστερή Süddeutsche Zeitung στην ιστοσελίδα της, εκφράζοντας την έκπληξή της που «ο κ. Brexit γίνεται ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας».

Η εφημερίδα Berliner Zeitung κάνει λόγο για «πραγματική έκπληξη». «Ορισμένοι μιλούν για το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας (…) Προσώρας, εκείνος που δεν μοιάζει για διπλωμάτης γίνεται ο πιο σημαντικός διπλωμάτης» του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτιμά η βερολινέζικη εφημερίδα.

«Πραξικόπημα», «φάρσα»: αυτοί είναι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί η συντηρητική εφημερίδα Die Welt, η οποία υπενθυμίζει πως ο Μπόρις Τζόνσον συνέκρινε την ΕΕ με τον «Χίτλερ».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit γράφει από την πλευρά της ότι η απόφαση να διοριστεί «ο πιο ηχηρός υποστηρικτής του Brexit» επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ήταν μια «απροσδόκητη απόφαση».

Αντιδράσεις πολιτικών κατά Τζόνσον

Από την πλευρά της γερμανικής αριστεράς οι πρώτες αντιδράσεις ήταν έντονες. Η νέα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «εξασθένησε» παίρνοντας «μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Ραλφ Στέγκνερ, ένας από τους αντιπροέδρους του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και από το οποίο προέρχεται ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Άντον Χοφράιτερ, επικεφαλής των βουλευτών των Πρασίνων, εξέφρασε από την πλευρά του λύπη για «ένα πολύ κακό σημάδι για τη διαδικασία εξόδου» του Λονδίνου από την ΕΕ.

«Η κυρία Μέι γίνεται πιο αδύναμη μέσω μιας τέτοιας επιλογής προσώπων», δήλωσε στην εφημερίδα «Die Zeit» ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ραλφ Στέγκνερ, επισημαίνοντας ότι ο Τζόνσον μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί ως εξαιρετικός διπλωμάτης. «Τώρα θα διαπραγματευτεί το Brexit. Καλό ταξίδι!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στέγκνερ, επισημαίνοντας ότι για τη Βρετανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν πιθανότατα δύσκολοι καιροί.

Επίθεση κατά του νέου ΥΠΕΞ της Βρετανίας εξαπέλησε και ο Γάλλος ομόλογος του Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι διόρισε «έναν ψεύτη που έχει την πλάτη στον τοίχο ως νέο υπουργό Εξωτερικών».

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σχολίασε δηκτικά ότι η επιλογή της Βρετανής πρωθυπουργού αποκαλύπτει την πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα ως αποτέλεσμα της βρετανικής ψήφου.

Πριν από το διορισμό του Τζόνσον στο θώκο του υπουργείου Εξωτερικών, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι είχε προσκαλέσει τους ΥΠΕΞ των κρατών-μελών σε ένα ανεπίσημο δείπνο την Κυριακή για να συζητήσουν τις επιπτώσεις του Brexit στην εξωτερική πολιτική, αλλά μέλη των διπλωματικών αποστολών αναφέρουν ότι μετά από την παρούσα εξέλιξη η πραγματοποίησή του είναι αμφίβολη.

«Ξεκάθαρα το βρετανικό χιούμορ δεν έχει όρια», σχολίασε με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής του κόμματος των φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ.

«Καριέρα» στις γκάφες

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας έχει εδώ και μία δεκαετία «χτίσει» μία παγκόσμια «καριέρα» από γκάφες και προσβλητικά σχόλια, πριν χαρακτηρισθεί από τους Γερμανούς ως υπαίτιος για την πρόκληση του Brexit με τη «σωρεία ψευδών», που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ήδη από το 2006 ο Μπόρις Τζόνσον καλλιέργησε ένα άβολο κλίμα σε μία προσπάθειά του να επιτεθεί στον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλαιρ, σχολιάζοντας ότι «εδώ και δέκα χρόνια, εμείς στο κόμμα των Συντηρητικών έχουμε συνηθίσει στα όργια κανιβαλισμού και στη δολοφονία των αρχηγών σε στυλ Παπούα Νέα Γουινέα, οπότε παρακολουθούμε με ενθουσιασμό το Εργατικό κόμμα να καταλαμβάνεται από την τρέλα».

Ο Τζόνσον απολογήθηκε για το άστοχο σχόλιο του, αλλά κατόρθωσε να κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα, καθώς επέμεινε ότι δεν έκανε λάθος για τις κανιβαλιστικές συνήθειες των κατοίκων της Νέας Γουινέας, αφού όπως υποστήριξε «εμπνεύστηκε από ένα λεύκωμα του Time Life» με σχετικές φωτογραφίες.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Telegraph με τίτλο «Θέλω τη Χίλαρι Κλίντον για πρόεδρο», ο Βρετανός πολιτικός προσέλκυσε για ακόμη μία φορά επικριτικά βλέμματα, καθώς παραλλήλισε την εμφάνιση της υποψήφια των Δημοκρατών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές με αυτή «σαδιστικής νοσοκόμας σε άσυλο».

Η Κλίντον δεν ήταν η μόνη πολιτικός που είχε την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο του…αυθόρμητου Μπόρις Τζόνσον. Τον περασμένο Απρίλιο, ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα ως έναν «εξ ημισείας Κενυάτη» που έτρεφε «προγονική αντιπάθεια» για τη Βρετανία. Αφορμή υπήρξε η δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου υπέρ του Bremain.

Από τη συλλογή προσβολών και ευτράπελων του Τζόνσον δε θα μπορούσε να λείπει το όνομα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο αφιέρωσε ένα αγενές ποίημα, στο οποίο του πρόσαπτε σεξουαλικές σχέσεις με μία κατσίκα. Το εν λόγω ποίημα, που κέρδισε βραβείο χιλίων βρετανικών λιρών και δημοσιεύθηκε από το περιοδικό The Spectator, αποτέλεσε διαμαρτυρία του Τζόνσον ενάντια στην προσπάθεια του Ερντογάν να διώξει έναν Γερμανό κωμικό που είχε συνθέσει ένα ανάλογα προσβλητικό ποίημα.

Τέλος, κανείς δε μπορεί να ξεχάσει τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξε ο ΥΠΕΞ της μετά το Brexit εποχής σε ένα παιχνίδι ράγκπι στους δρόμους του Τοκίο με αντίπαλο έναν 10χρονο μαθητή. Οι παρευρισκόμενοι απαθανάτισαν τον γκαφατζή Τζόνσον να «ισοπεδώνει» τον μικρό Ιάπωνα. Ο ίδιος πιθανότατα θα σχολίαζε «κάθε δημοσιότητα, καλή δημοσιότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή