Νεκρός ο «υπουργός Πολέμου» του Ισλαμικού Κράτους

Νεκρός ο «υπουργός Πολέμου» του Ισλαμικού Κράτους

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τέσσερα άτομα που διατηρούσαν σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα από άνδρες του FBI, με αποτέλεσμα να ανατραπούν σχέδιά τους για επιθέσεις. Αυτό δήλωσε χθες ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Αμερικανών βουλευτών. Στην ίδια συνεδρίαση, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Τρομοκρατίας Νίκολας Τζ. Ράσμουσεν ανέφερε ότι η δυνατότητα του Ι.Κ. να πραγματοποιεί επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία δεν έχει περιοριστεί ιδιαίτερα, παρά τις απώλειες εδαφών στο πεδίο των μαχών.

Στο μεταξύ, ένα πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση μετέδωσε ότι ο Αμπού Ομάρ αλ Σισάνι (ο επονομαζόμενος και «Τσετσένος») σκοτώθηκε σε μάχη στην πόλη Σιρκάτ του Ιράκ, νότια της Μοσούλης. Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι ο Σισάνι, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «υπουργό Πολέμου» του Ι.Κ., είχε πιθανώς σκοτωθεί σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στην επικράτεια της Συρίας.

Ο θάνατός του, πάντως, θα μπορούσε να επηρεάσει τις επιχειρήσεις του Ι.Κ. και επίσης θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειές του για στρατολόγηση από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Αυτό τουλάχιστον εκτιμά Αμερικανός ειδικός σε θέματα ασφαλείας, καθώς και ο Χισάμ αλ Χασιμί, σύμβουλος της ιρακινής κυβέρνησης σε ζητήματα ένοπλων ομάδων τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, ο Σισάνι σκοτώθηκε στις αρχές της εβδομάδας σε χωριό κοντά στη Μοσούλη μαζί με τον βοηθό του από ένα αεροπορικό πλήγμα καθώς στην περιοχή πλησίαζαν οι ιρακινές δυνάμεις. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός διοικητής Σον Μακ Φάρλαντ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, αρνούμενος να επιβεβαιώσει ότι είναι νεκρός. «Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να πούμε ότι σκοτώθηκε», είπε στους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη.

Αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί ο Σισάνι πράγματι να σκοτώθηκε τον Μάρτιο, αλλά το Ι.Κ. καθυστέρησε τη σχετική ανακοίνωση ώστε να δοθεί χρόνος για την εξεύρεση του αντικαταστάτη του. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρξε κάποια διευκρίνιση ποιος θα αναλάβει τα καθήκοντά του, καθώς ο ίδιος κατείχε τρία καίρια πόστα και ήταν πολύτιμος στη στρατολόγηση μαχητών από τον Βόρειο Καύκασο και τις μουσουλμανικές κοινότητες της Κεντρικής Ασίας. «Το Ι.Κ. έχασε κάτι σημαντικό: το χάρισμά του να εμπνέει και να σαγηνεύει σαλαφιστές από την Τσετσενία, τον Καύκασο, το Αζερμπαϊτζάν και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες», εξήγησε ο Χασιμί. «Τώρα θα πρέπει να σκεφτούν ποιον θα διαλέξουν να αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του».

Γεννημένος το 1986 στη Γεωργία, η οποία τότε ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ενωσης, πολέμησε στο πλευρό των Τσετσένων εναντίον του ρωσικού στρατού στον Καύκασο. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στον γεωργιανό στρατό, το 2006, και συμμετείχε στον σύντομο πόλεμο κατά της Ρωσίας, προτού λάβει απαλλαγή για ιατρικούς λόγους. Ηταν ένας από τους λίγους ισλαμιστές ηγέτες του Ι.Κ. με στρατιωτική εμπειρία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι και ο αντικαταστάτης του θα είναι Τσετσένος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή