Αυξημένη πιθανότητα της «ψυχρής» Λα Νίνια

Αυξημένη πιθανότητα της «ψυχρής» Λα Νίνια

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για εκδήλωση του φαινομένου Λα Νίνια κατά το χρονικό διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου 2016. Σύμφωνα με το Κέντρο Κλιματικών Προβλέψεων, ένα γραφείο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, υπάρχει πιθανότητα 55% έως 60% το φαινόμενο Λα Νίνια να αναπτυχθεί στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα 2016-17. Παρά τη δυσκολία των προβλέψεων όσον αφορά τον καιρό, το Λα Νίνια συνδέεται κυρίως με ψυχρότερους και υγρότερους χειμώνες, σε αντίθεση με το Ελ Νίνιο. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν σημειωθεί συναπτά ιστορικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τους μήνες του περασμένου χειμώνα. Από τον περασμένο Φεβρουάριο οι δορυφορικές παρατηρήσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είχαν προαναγγείλει τη μετάβαση από το φαινόμενο Ελ Νίνιο στο Λα Νίνια.

Οι αμερικανικοί δορυφόροι, οι οποίοι μετρούν τη μεταβολή θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας, έδειξαν ήδη εδώ και κάποιους μήνες ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο άρχισε να εξασθενεί. Το Ελ Νίνιο καταγράφεται όταν τα ύδατα στην ισημερινή ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού εμφανίζουν θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού. Ενώ το Ελ Νίνιο προκαλεί θερμότερους χειμώνες, μειώνοντας τις δαπάνες θέρμανσης και οδηγώντας σε ωφέλιμες βροχοπτώσεις, το Λα Νίνια προκαλεί θερμότερα και ξηρά καλοκαίρια, πλήττοντας άμεσα τη γεωργική παραγωγή. Το Λα Νίνια προκαλεί επίσης και ιδιαίτερα ψυχρούς χειμώνες, αυξάνοντας κατακόρυφα τη δαπάνη θέρμανσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή