Μετά τη Νομική, οι «αλληλέγγυοι» κατέλαβαν και τη Φιλοσοφική του ΑΠΘ

Μετά τη Νομική, οι «αλληλέγγυοι» κατέλαβαν και τη Φιλοσοφική του ΑΠΘ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απανωτές εισαγγελικές παραγγελίες για αυτόφωρες συλλήψεις δεν δείχνουν να πτοούν τους «αλληλέγγυους» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη σχολή για τις κατασκηνωτικές ανάγκες τους. Μετά το κτίριο της Νομικής κατέλαβαν χθες και το νέο κτίριο της Φιλοσοφικής, με τις πρυτανικές αρχές να εκφράζουν φόβους ότι σειρά έχει πλέον και αυτό της Θεολογικής.

Το πρωί περίπου 40 άτομα, Ελληνες όλοι τους σύμφωνα με μαρτυρίες, ζήτησαν από τους φύλακες να ανοίξουν τις πόρτες του κτιρίου της Φιλοσοφικής και όταν εκείνοι τους απάντησαν πως δεν έχουν τέτοια εντολή από την Κοσμητεία, έσπασαν τις κλειδαριές και εισέβαλαν στο εσωτερικό του, όπου και εγκαταστάθηκαν ενώ ανάρτησαν και ένα μεγάλο πανό που ενημερώνει για επικείμενη «αναρχική συνάντηση» στη Φιλοσοφική. Ο κοσμήτορας της σχολής, κ. Δημήτρης Μαυροσκούφης, μιλώντας στην «Κ» εξέφρασε την ελπίδα ότι οι καταληψίες θα σεβαστούν τις εγκαταστάσεις, από τις οποίες, όπως δήλωσαν στους φύλακες, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το αμφιθέατρο, κάποιες αίθουσες και τις τουαλέτες, και εμφανίστηκε ανήσυχος για την τύχη του μουσείου εκμαγείων που φιλοξενείται σε αυτές, σημαντικών συγγραμμάτων και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Η κατάληψη της Φιλοσοφικής με παραβίαση της πόρτας έγινε όταν από την Πέμπτη εκκρεμούσε, με αφορμή την κατάληψη στη Νομική, εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την αστυνομία για αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι τελέσθηκαν αξιόποινες πράξεις. Καθώς, όπως φαίνεται, η ΕΛ.ΑΣ. δεν αντελήφθη να τελείται στην περίπτωση της Νομικής ουδεμία αξιόποινη πράξη, χθες, μόλις έγινε γνωστό ότι παραβιάσθηκαν οι κλειδωμένες πόρτες του κτιρίου της Φιλοσοφικής, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Συρμώ Κακάλη, επανήλθε με νέα παραγγελία διά της οποίας ζητεί να ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση που τελούνται οι κάτωθι αξιόποινες πράξεις: «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «παράνομη βία», «διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας» και «υποβάθμιση περιβάλλοντος».

Μέχρι αργά το απόγευμα πάντως, οι αστυνομικές αρχές δεν έδειχναν ότι είχαν αντιληφθεί να εμπίπτει η περίπτωση της βίαιας εισόδου στη Φιλοσοφική, σε καμία εκ των άνω αξιόποινων, όπως τις χαρακτηρίζει η εισαγγελία, πράξεων, ενώ οι πληροφορίες από τις πρυτανικές αρχές ανέφεραν πως από κυβερνητικής πλευράς γίνονταν συστάσεις για «χαμηλούς τόνους».

Με εξασφαλισμένη, κατά τα φαινόμενα, την άνωθεν ανοχή και ένεκα πρακτικής αδυναμίας των πανεπιστημιακών αρχών να επιβάλουν την τάξη στο σπίτι τους, το συνονθύλευμα των ανεπιθύμητων «μουσαφίρηδων» οργανώνει αμέριμνο τον καταυλισμό του, ενώ καταφθάνουν συνεχώς κατασκηνωτές από την κεντρική Ευρώπη, αλλά και την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πληροφορίες, όσον αφορά τον αριθμό των αλληλέγγυων που αναμένεται να καταλύσουν στην «κατασκήνωση» του ΑΠΘ, ανέφεραν ότι θα φτάσει το Σαββατοκύριακο, οπότε και αναμένεται ότι θα κορυφωθεί η έλευση, και ίσως ξεπεράσει τις 2.000. Μέχρι και χθες πάντως, δεκάδες μικρές και μεγάλες σκηνές είχαν στηθεί πάνω σε χορτοτάπητες, τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα, είχαν παρκάρει όπου υπήρχε ίσκιος, νεαροί Γερμανοί, Ελληνες, Ολλανδοί κ.ά. έκαναν ηλιοθεραπεία, ενώ φορτηγά αυτοκίνητα μετέφεραν στην πανεπιστημιούπολη ψυγεία, καφάσια με μπίρες, αναψυκτικά, νερά και είδη κάμπινγκ.

Συνθήματα στους τοίχους

Φρεσκοβαμμένοι τοίχοι κτιρίων, τα οποία είχαν ευπρεπιστεί κάπως με έξοδα από τα πενιχρά κονδύλια του ιδρύματος (και) λόγω των εορτασμών για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΑΠΘ, γέμισαν με συνθήματα εναντίον της εξουσίας, υπέρ των ανοιχτών συνόρων και της ελεύθερης μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών, ενώ πανό είχαν αναρτηθεί στα δέντρα με τα οποία οι οργανωτές προπαγανδίζουν τους σκοπούς της οργάνωσης και ενημερώνουν για τις επικείμενες εκδηλώσεις. Την ερχόμενη Πέμπτη, λοιπόν, πρόκειται να γίνει συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης στους πρόσφυγες/μετανάστες, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στον χώρο του ΑΠΘ προγραμματίζονται τα βράδια συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, εστιάζεται στις σχεδιαζόμενες δυναμικές επισκέψεις των «αλληλέγγυων» στα πέριξ της Θεσσαλονίκης κέντρα προσωρινής εγκατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών, όπου η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη, εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης και κυρίως της απουσίας προοπτικής για τους χιλιάδες αυτούς ανθρώπους που βλέπουν να σβήνουν οι ελπίδες για μετάβασή τους στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή