Παράταση έως 18 Ιουλίου για την υποβολή δηλώσεων

Παράταση έως 18 Ιουλίου για την υποβολή δηλώσεων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τη Δευτέρα 18 Ιουλίου θα μπορούν τα 150.000 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη δήλωση φορoλογίας εισοδήματος να το πράξουν χωρίς κανένα πρόστιμο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των λογιστών της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει σε τριήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων.

Παράταση δόθηκε και για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι χθες το βράδυ, είχαν εκκαθαρισθεί 5.808.420 φορολογικές δηλώσεις από τις οποίες προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Χρεωστικό σημείωμα θα λάβουν 2.174.564 φορολογούμενοι. Συνολικά καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,55 δισ. ευρώ ή, διαφορετικά, 1.514 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο. Οσοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρο, θα πρέπει να τακτοποιήσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 29 Ιουλίου, τη δεύτερη δόση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τρίτη και τελευταία δόση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι οι χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 37,44% του συνόλου.

• Πιστωτικό σημείωμα θα λάβουν 978.599 φορολογούμενοι.

Συνολικά θα τους επιστραφούν 288,8 εκατ. ευρώ ή, διαφορετικά, θα λάβουν επιστροφή ο καθένας κατά μέσο όρο 295 ευρώ. – Οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται σε 2.655.257. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 45,71% όσων έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι η παράταση ισχύει και για τις περίπου 1.000 εταιρείες και τα 2.000 φυσικά πρόσωπα που πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις λόγω λάθους στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων δεν υπολογίστηκε Τέλος Επιτηδεύματος λόγω τεχνικού προβλήματος. 

Για τον σκοπό αυτό, οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι έλαβαν ενημερωτικό e-mail, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και καλούνται να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης προκειμένου να υπολογιστεί το Τέλος Επιτηδεύματος.

Αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκινά το δύσκολο εξάμηνο για όλους τους φορολογουμένους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν 12-13 δισ. ευρώ για τα ακίνητα που διαθέτουν, τα αυτοκίνητα, τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα καταβληθούν εντός του καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή