Ανησυχία και επιφυλακή στην Αθήνα

Ανησυχία και επιφυλακή στην Αθήνα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσοχή και εγρήγορση παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στην Τουρκία, με πηγές κοντά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναφέρουν αργά χθες το βράδυ ότι η ελληνική πλευρά ανέμενε να ξεκαθαρίσει κάπως η κατάσταση πριν προχωρήσει σε αξιολόγηση των δεδομένων που διαμορφώνονται. Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε περίπου στις 10.30 μ.μ. από τον επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη για την έκτακτη κατάσταση και για τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Αμέσως ζήτησε από τον κ. Ρουμπάτη να επικοινωνήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να τον ενημερώσει. Ακολούθως ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, καθώς και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, για να ενημερωθεί για την πληροφόρηση που έφθανε στις Ενοπλες Δυνάμεις από τους δικούς τους διαύλους αλλά και για το εάν είχαν καταγραφεί κινήσεις που θα έπρεπε να ανησυχήσουν την ελληνική πλευρά.

Οι πληροφορίες που έφθασαν στην Αθήνα τόσο από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στη γείτονα όσο και από διαύλους ανταλλαγής πληροφοριών ήταν αρκετά συγκεχυμένες στην αρχή, όσον αφορά το τι ακριβώς συμβαίνει, ποιοι βρίσκονται πίσω από όσα συμβαίνουν και ποιες ήταν οι επιδιώξεις τους. Να σημειωθεί ότι από την Αθήνα απουσίαζε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είχε μεταβεί στην πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ.

Η κινητοποίηση στην Αθήνα ήταν άμεση. Ετέθησαν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής όλες οι εμπλεκόμενες με την καταγραφή και την αξιολόγηση των εξελίξεων υπηρεσίες και δόθηκαν εντολές για στενή παρακολούθηση όσων συμβαίνουν, ενώ ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες διαχείρισης κρίσης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας περίμενε πρώτα να διαμορφωθεί ασφαλής εκτίμηση ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει πριν προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του, και δεν απέκλεισαν, πέρα από τις αναμενόμενες κυβερνητικές συσκέψεις, το ενδεχόμενο σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς, εφόσον κριθεί απαραίτητο, καθώς και κύκλο επαφών με ξένους ηγέτες.

Η ανησυχία της Αθήνας για τις εξελίξεις στη γείτονα ήταν έκδηλη. Η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις και να επιβαρύνει το κλίμα, αλλά ταυτόχρονα στις συνθήκες αστάθειας που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή μία ασταθής Τουρκία σίγουρα θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Η εκτίμηση στο Μαξίμου και στην κυβερνητική ηγεσία ήταν η προετοιμασία για μακρά νύχτα, καθώς μέχρι αργά οι εξελίξεις ήταν δραματικές και θεωρείτο βέβαιον ότι θα απαιτούνταν αρκετές ώρες πριν μπορέσουν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή