Ιδιώτες πάροχοι ενέργειας στο κυνήγι μιας αγοράς με ετήσιο τζίρο 3 δισ. ευρώ

Ιδιώτες πάροχοι ενέργειας στο κυνήγι μιας αγοράς με ετήσιο τζίρο 3 δισ. ευρώ

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμικά στη μάχη για τη διεκδίκηση μεριδίων από τον τζίρο των 3 δισ. ευρώ, που υποχρεωτικά, με βάση το μνημόνιο, θα πρέπει να χάσει σταδιακά από τον προσεχή Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του 2019 η ΔΕΗ, μπαίνουν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος. Εχοντας αποσπάσει μέχρι τον Ιούνιο συνολικό ποσοστό πελατών 9,56% από τη ΔΕΗ, πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο του 10%, που ήταν ο στόχος για το τέλος του έτους, και με το μάτι στραμμένο στην πρώτη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα διαθέσει σε τρίτους τις πρώτες ποσότητες υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ισχύος, οι 7 ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού «κλειδώνουν» αυτήν την περίοδο τη στρατηγική τους για αύξηση μεριδίων και ενίσχυσης της θέσης τους. Αυτό που με αγωνία αναμένει η αγορά είναι η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, που αποτελεί και την παράμετρο που θα κρίνει το όλο εγχείρημα.

Η τιμή εκκίνησης των 38 ευρώ η μεγαβατώρα, που, όπως έχει διαρρεύσει, εισηγείται η ΡΑΕ προς το υπουργείο, δεν κρίνεται ικανοποιητική από τους ιδιώτες παρόχους, κι αυτό γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στην οριακή τιμή συστήματος (41 ευρώ η μεγαβατώρα περίπου), κάτι που δεν δημιουργεί κίνητρο συμμετοχής στις δημοπρασίες, και μπορεί εύκολα, όπως υποστηρίζουν, να ακυρώσει το σχέδιο. Η ΔΕΗ εμφανίζεται μάλλον εγκλωβισμένη, αφού από τη μια επιδιώκει να πουλήσει το προϊόν της σε υψηλή τιμή, από την άλλη ο κίνδυνος να μην υπάρξει συμμετοχή στις δημοπρασίες και να μην προχωρήσουν, θα επαναφέρει, με βάση τη σαφή διατύπωση του νόμου, σε ισχύ άλλα δομικά μέτρα που να οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα σε σχέση με τη μείωση των μεριδίων της, δηλαδή πώληση μονάδων.

Ενας ακόμη προβληματισμός που εκφράζεται από την αγορά, ενόψει των δημοπρασιών, είναι ο κίνδυνος δραστηριοποίησης εκ νέου «αεριτζήδων», δεδομένου ότι το ΦΕΚ που αναφέρεται στο πλαίσιο λειτουργίας τους ορίζει χαμηλή προκαταβολή, μόλις 1% της αποτίμησης της ισχύος που θα αγοράσουν, για τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν. Δεδομένου ότι δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν όσοι διαθέτουν άδεια προμηθευτή, και αυτήν τη στιγμή μπορεί να δραστηριοποιούνται στην αγορά μόνον 7 εταιρείες, ενώ άδεια διαθέτουν 29 εταιρείες, μεταξύ των οποίων γνωστά επιχειρηματικά ονόματα αλλά όχι και τόσο γνωστά, με εταιρείες που έχουν έδρα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Εχοντας ήδη στο ιστορικό της την αρνητική εμπειρία των Energa και Ηellas Power, η αγορά δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει στο ελάχιστο τη νέα απόπειρα ανοίγματος με αντίστοιχα φαινόμενα.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι ιδιώτες πάροχοι προχωρούν τα πλάνα τους, βάζοντας πολλούς αστερίσκους μέχρι να ληφθούν οι ρυθμιστικές αποφάσεις, ενώ κορυφώνονται και οι επαφές και οι ζυμώσεις περί συνεργασιών. Μετά τη στρατηγική συμμαχία της Protergia και της Cosmote, σε αναζήτηση συνεργάτη που διαθέτει μεγάλο δίκτυο βρίσκονται και οι άλλες δύο μεγάλες καθετοποιημένες εταιρείες του κλάδου, Εlpedison (EΛΠΕ -Εdison) και Ηρων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), βολιδοσκοπώντας τις διαθέσεις των εταιρειών Vodafone και Wind, αποσκοπώντας στα δίκτυα των δύο εταιρειών για τη διασφάλιση καλύτερης και πιο άμεσης πρόσβασης στον τελικό καταναλωτή. Στις δικές τους κινήσεις προχωρούν και οι τέσσερις μικρές εταιρείες του κλάδου (NRG Trading, Watt+Volt, Volterra και Green), επικεντρώνοντας κυρίως στις προσφορές και στις εκπτώσεις.

Εν τω μεταξύ, τα πρώτα βήματα στην αγορά της λιανικής έκαναν αυτόν τον μήνα τα ΕΛΤΑ, που έχουν πάρει από τη ΡΑΕ άδεια προμηθευτή. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ήδη 640 εγκαταστάσεις της (καταστήματα, μονάδες διανομής και κέντρα διαλογής) ηλεκτροδοτούνται με ενέργεια που παρέχουν τα ΕΛΤΑ, ενώ στόχος είναι η ηλεκτροδότηση σε πρώτη φάση των 1.500 καταστημάτων της και σε επόμενη φάση άλλων καταναλωτών.

Η ΔΕΗ επιχειρεί στρατηγική αμύνης, κυρίως για τη συγκράτηση των καλών πελατών της, αφού τα μερίδια που θα χάσει είναι προσδιορισμένα με νόμο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη κίνηση παροχής εκπτώσεων 15% σε πελάτες της που πληρώνουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους, η οποία, βάσει στοιχείων που ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ για τα μερίδια τον Ιούνιο, φαίνεται να απέδωσε καρπούς. Σύμφωνα με αυτά, η συνολική αύξηση των μεριδιών των ιδιωτών παρόχων τον Ιούνιο περιορίστηκε στο 9,56% έναντι 9,26% τον Μάιο. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των μεριδιών των ιδιωτών τον Ιούνιο, την πρωτιά εξακολουθεί να κατέχει η Ηρων (2,73%), ακολουθεί η Protergia (2,37%), περνώντας για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση και στέλνοντας την Εlpedison, (2,28%) που την κατείχε μέχρι και τον Μάιο, στην τρίτη.

Στο 0,64% διαμορφώθηκε το μερίδιο της NRG Trading, στο 0,51% της Watt+Volt, στο 0,49% της Volterra και στο 0,45% της Green.

Τα ελλείμματα των ΑΠΕ

Οι ιδιώτες πάροχοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν στη στρατηγική τους και την επιβάρυνση που θα έχουν από τη μετακύλιση μέρους του ελλείμματος των ΑΠΕ, που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς οι δεσμεύσεις του μνημονίου προβλέπουν μηδενισμό του ελλείμματος έως το τέλος του 2017. Η άσκηση δυσκολεύει για τον αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη, καθώς οι νεότερες εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ ανεβάζουν το έλλειμμα στο τέλος του 2016 στα 281,4 εκατ. ευρώ. Η αναπροσαρμογή προς τα πάνω σε σχέση με τις παλαιότερες εκτιμήσεις για έλλειμμα στα 237 εκατ. ευρώ οφείλονται στην εκτίναξή του από τα 96,68 εκατ. τον Απρίλιο στα -142,53 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Eλλειμματική θα είναι η εικόνα του λογαριασμού ΑΠΕ, σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ, εάν δεν ληφθούν μέτρα. Ειδικότερα, και με βάσει τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ, η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με έλλειμμα 262,32 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, το οποίο θα αυξηθεί στα 407,37 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και θα κλείσει στα 434,85 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Αντίστοιχη θα είναι η εικόνα του λογαριασμού και το 2018, με το έλλειμμα τον Ιανουάριο να εικάζεται ότι θα φτάσει τα 420,65 εκατ., τον Απρίλιο τα 450,19 εκατ. και τον Μάιο τα 493,28 εκατ.

Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του ΛΑΓΗΕ, ανήλθε τον Μάιο σε όλη την Ελλάδα στις 5.289 μεγαβάτ. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρξε στασιμότητα σε όλες τις ΑΠΕ. Ειδικότερα, η ισχύς των αιολικών ανήλθε στα 2.180 MW, των φ/β στα 2.229 MW, των φ/β στέγης στα 375 MW, των υδροηλεκτρικών στα 224 MW, των μονάδων βιομάζας – βιοαερίου στα 52 MW και της συμπαραγωγής στα 230 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή