Η ασταθής επόμενη μέρα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θέλει πάντοτε μία σταθερή και προβλέψιμη Τουρκία. Το δόγμα αυτό έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις σίγουρα δεν είναι ευπρόσδεκτες, υπό το πρίσμα αυτό. Ο σουλτάνος-πρόεδρος Ερντογάν δεν επέλεξε την τακτική της όξυνσης και της σύγκρουσης με την Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Εμπειροι στρατιωτικοί και διπλωμάτες συμφωνούν ότι συνεχίσθηκε μεν η παραδοσιακή τουρκική επιθετική συμπεριφορά στον αέρα και στη θάλασσα, χωρίς όμως ποτέ να σημειωθούν εκπλήξεις και ενέργειες που ξεπερνούσαν τα εσκαμμένα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η εικόνα που έχουμε για το τι τελικά θα συμβεί στην Τουρκία είναι θολή. Γεγονός είναι, όμως, πως η γειτονική χώρα μπαίνει για τα καλά σε μια παρατεταμένη περιπέτεια και περίοδο αστάθειας. Εχει ήδη πολλά ανοικτά μέτωπα, ένα μεγάλο πρόβλημα τρομοκρατίας και τώρα μία σκληρή μάχη εξουσίας και έναν πιθανό εμφύλιο.

Στο παρελθόν, ξέρουμε ότι ο στρατός ήθελε να χρησιμοποιήσει το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως αντιπερισπασμό στο πλαίσιο σχεδιαζόμενων πραξικοπημάτων. Αυτός είναι πλέον ένας σημαντικός κίνδυνος σε περίπτωση που η διελκυστίνδα διαρκέσει πολύ ή ο στρατός πάρει οριστικά το πάνω χέρι.  Οι σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής  Ενωσης επίσης θα μπουν σε νέα  τροχιά  με  πολλές  παρενέργειες. Ενα νέο προσφυγικό ρεύμα είναι πιθανό.

Μπαίνουμε σε μια νέα, ενδιαφέρουσα, όσο και ανησυχητική περίοδο. Η γειτονιά μας έχει πάρει φωτιά για τα καλά. Οποια και αν είναι η έκβαση του εκδηλωθέντος πραξικοπήματος, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές. Ενας παλιός και έμπειρος διπλωμάτης έλεγε πάντοτε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Τουρκία η απόσταση ανάμεσα στην αποθέωση και στην αγχόνη δεν είναι ποτέ μεγάλη, όσα χρόνια και αν έχουν περάσει. Καθώς ξημερώνει μια καινούργια μέρα, θα ξέρουμε αν έχει δίκιο, αλλά θα χρειασθεί λίγος χρόνος για να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή