Ευοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία από τον «οικονομολόγο της κρίσης του 2008»

Ευοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία από τον «οικονομολόγο της κρίσης του 2008»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γνωστός για τις δυσοίωνες προβλέψεις του οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί πιστεύει πως έρχονται καλύτερες ημέρες για τη Ρωσία, που θα σημειώσει βραχυπρόθεσμα ανάπτυξη από 1% έως και 2%. Ο Αμερικανός οικονομολόγος, που έχει πιστωθεί την επιτυχία του να προβλέψει την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, αιφνιδίσε το ακροατήριό του στο πλαίσιο διεθνούς χρηματοπιστωτικού συνεδρίου στην Αγία Πετρούπολη, όταν εξέθεσε την αισιόδοξη άποψή του για την προοπτική της ρωσικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στον τρόπο που βλέπει σήμερα την παγκόσμια οικονομία, ο Ρουμπινί τόνισε πως βρίσκεται και σήμερα σε προβληματική κατάσταση, αλλά σε πολύ καλύτερη και σταθερή κατάσταση όμως σε σύγκριση με εκείνη του 2008. Οπως τόνισε, ο κόσμος έχει προετοιμαστεί πολύ καλά, περιφρουρώντας την οικονομία από εξωτερικά σοκ, όπως για παράδειγμα την επιβράδυνση της Κίνας και την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Brexit, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται περί περιφερειακού προβλήματος και δεν έχει τη δυναμική να προκαλέσει μετάδοση της κρίσης στις διεθνείς αγορές, όπως συνέβη με τη Lehman Brothers το 2008. Θα μπορούσε όμως να εξελιχθεί σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο αν προκαλέσει διάσπαση και αποσύνθεση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και διάλυση της ζώνης Σένγκεν.

«Το μακροοικονομικό πλαίσιο είναι πολύ λιγότερο εύθραυστο τώρα, θα έλεγα πιο σταθερό από όσο ήταν πριν από μερικά χρόνια», επισήμανε ο Ρουμπινί, αναφερόμενος στην οικονομία της Ρωσίας. Οπως τόνισε, η ρωσική οικονομία παραμένει ανθεκτική παρά την παράταση των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει στη χώρα η Δύση, αλλά και τις μείζονες ανατροπές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Εγκωμίασε, άλλωστε, την πολιτική και οικονομική ηγεσία της Ρωσίας, που κατόρθωσε να προσαρμόσει την οικονομία στη νέα πραγματικότητα του φθηνού πετρελαίου σε αντίθεση με πολλές χώρες πλούσιες σε υδρογονάνθρακες. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η ηγεσία της Ρωσίας αντελήφθη ότι «αυτό το πετρελαϊκό σοκ είναι μόνιμο και δεν πρόκειται για μια μεταβατική φάση», ακόμη κι αν οι τιμές παραμείνουν σταθερές σε επίπεδα από 40 ώς 60 δολάρια το βαρέλι.

Διευκρίνισε, πάντως, πως η Ρωσία δεν έχει βγει ακόμη από την κρίση, καθώς μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των Ρώσων, κάτι που επιφέρει κοινωνική αστάθεια, ενώ παράλληλα η χώρα έχει να αντιμετωπίσει τον πόλεμο των τιμών που έχει κηρύξει η Σαουδική Αραβία τόσο στην ίδια τη Ρωσία όσο και στις άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Δηλώνει όμως αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό τομέα της Ρωσίας, τη σχετικά σταθερή ποιότητα ζωής στη χώρα, αλλά και την ικανότητά της να αποφεύγει τη μεγάλη μετατόπιση του πλούτου καθώς και τη μεγάλη εξάρτηση του κόσμου από τις κακόπιστες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή