Εκκαθαρίσεις από Ερντογάν, στο στόχαστρο ο Γκιουλέν

Εκκαθαρίσεις από Ερντογάν, στο στόχαστρο ο Γκιουλέν

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του Ρ. Τ. Ερντογάν να εκκαθαρίσει την τουρκική κρατική μηχανή από στελέχη που δεν είναι της επιρροής του ΑΚΡ, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της Παρασκευής.

Η κινητοποίηση του τουρκικού κρατικού μηχανισμού είναι εντυπωσιακή και στο στόχαστρο έχουν μπει όχι μόνον στρατιωτικοί που κατηγορούνται για εμπλοκή στο πραξικόπημα αλλά και δικαστικοί καθώς και άλλοι κρατικοί λειτουργοί που, σύμφωνα με το τουρκικό κατεστημένο, θεωρούνται ότι έχουν δεσμούς με το κίνημα του εξόριστου Φατουλάχ Γκιουλέν.

Μιλώντας στην κηδεία ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα προχθεσινά επεισόδια, ο Ερντογάν είπε πως η απόπειρα πραξικοπήματος από την «τρομοκρατική οργάνωση», της οποίας ηγείται ο Γκιουλέν, εμποδίστηκε από την εθνική θέληση. Είπε ότι μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν, η οποία, είπε, έχει «διαφθείρει» τις ένοπλες δυνάμεις, συλλαμβάνονται σε όλους τους στρατιωτικούς βαθμούς.

Ο Ερντογάν ζήτησε, επίσημα, από τις ΗΠΑ την έκδοση Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ως υποκινητή του πραξικοπήματος, με τον τελευταίο να αφήνει υπόνοιες ότι η όλη κρίση σκηνοθετήθηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας προκεμένου να ενισχύσει την εξουσία του. Ο εξόριστος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση στην Άγκυρα ότι είναι ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη σε μια συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα New York Times, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο εγκέφαλος ενδέχεται να ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο απολογισμός

Οπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, έξι χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και αναμένονται και άλλες συλλήψεις.

Εξ αυτών οι 2.839 είναι στρατιωτικοί, όλων των βαθμίδων.

Την ίδια στιγμή το τουρκικό κράτος προχώρησε στην εκκαθάριση περισσότερων από 2.745 δικαστικών  και άλλων κρατικών λειτουργών για υποτιθέμενες σχέσεις με το κίνημα του Φατουλαχ Γκιουλέν.

Ο Αλπαρσλάν Αλτάν, μέλος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου συνελήφθη ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων έπαψε 5 μέλη του, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από τον Εισαγγελέα της Άγκυρας.

Επίσης, 48 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας συνελήφθησαν ενώ 11 από τους 140 δικαστές του ακυρωτικού δικαστηρίου παραμένουν υπό περιορισμό.

Ο αντίπαλος του Ερντογάν

Ο Γκιουλέν, 75 ετών, ζει απομονωμένος στις βορειοανατολικές ΗΠΑ από το 1999 και πολύ σπάνια μιλάει στον Τύπο, είναι όμως επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία, που διαθέτει ιεροδιδασκαλεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης. Το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν είναι γνωστό με το όνομα Χιζμέτ (Υπηρεσία).

Ο ιμάμης είναι ορκισμένος εχθρός του τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος χθες τον κατηγόρησε ότι βρισκόταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 265 άνθρωποι, και απαίτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοσή του.

«Αγνοώ ποιοι είναι οι υποστηρικτές μου» στην Τουρκία, είπε ο Γκιουλέν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στους Νιου Γιορκ Τάιμς στο σπίτι του, ερωτηθείς εάν γνωρίζει αν κάποιοι από τους υποστηρικτές του συμμετείχαν στην απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτικών.

«Δεδομένου ότι δεν τους γνωρίζω, δεν μπορώ να μιλήσω για την όποια ανάμιξή τους». Η απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να οργανώθηκε «από την αντιπολίτευση ή από εθνικιστές. Ζω μακριά από την Τουρκία εδώ και 30 χρόνια», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος, ο Γκιουλέν καταδίκασε τις ενέργειες των στασιαστών στρατιωτικών «με τον πλέον έντονο τρόπο».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Γκιουλέν έκρινε πως είναι «πιθανό» το πραξικόπημα να ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Παρότι «δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν χωρίς αποδείξεις», είπε ο Γκιουλέν, «ορισμένοι ηγέτες στήνουν επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι για να ενισχύσουν την εξουσία τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Άγκυρα στην έρευνά της για την απόπειρα πραξικοπήματος, ωστόσο κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του Γκιουλέν.

Γιλντιρίμ: «Θα πραγματοποιήσουμε γρήγορα την επιχείρηση κάθαρσης»

«Η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, αλλά οι εορτασμοί της δημοκρατίας θα συνεχιστούν» δηλώνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ζητώντας όμως από τα πλήθη που βγαίνουν στους δρόμους να αποφεύγουν τις «ακραίες αντιδράσεις».

«Θα συνεχίσουμε τις βάρδιες δημοκρατίας παντού, με πρώτες τις πλατείες Κιζίλαϊ στην 'Αγκυρα και Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη» είπε ο Γιλντριίμ και τόνισε ότι την ημέρα οι πολίτες εργάζονται, ενώ τα βράδια «θα συνεχίσουμε τις βάρδιες δημοκρατίας, αλλά και τους εορτασμούς. Αυτό θα συνεχιστεί έτσι, για ένα διάστημα ακόμη».

«Το έθνος μας πήρε βαθιά ανάσα, αλλά δεν τελειώσαμε» είπε ο Γιλντιρίμ και τόνισε ότι «θα πραγματοποιήσουμε γρήγορα την επιχείρηση κάθαρσης. Θα δώσουμε στους πραξικοπηματίες την ποινή που τους ταιριάζει, με τρόπο που κανείς να μην έχει στο μέλλον το θράσος να εναντιωθεί στη λαϊκή βούληση».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να είναι «ήρεμοι». «Να αποφεύγουμε τις ακραίες αντιδράσεις. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι το μέλλον και η εγγύησή μας. Να μην συμπεριφερθούμε με τρόπο που θα ζημιώσει τη θεσμική ταυτότητα των ενόπλων δυνάμεών μας» είπε ο Γιλντιρίμ.

Κι αυτό καθώς μετά την πληροφορία περί άγριας δολοφονίας Τούρκου φαντάρου δια αποκεφαλισμού το πρωί του Σαββάτου, αφού είχε παραδοθεί μαζί με άλλους στρατιώτες στην αστυνομία και στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, αυξάνονται οι καταγγελίες για λιντσαρίσματα στρατιωτών από τους οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή