Σε επιφυλακή η Αθήνα για την αποφυγή εξαγωγής της τουρκικής κρίσης

Σε επιφυλακή η Αθήνα για την αποφυγή εξαγωγής της τουρκικής κρίσης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποφύγει «πάση θυσία» την εξαγωγή της Τουρκικής κρίσης στην Ελλάδα, με αφορμή την υπόθεση των οκτώ αξιωματικών και υπαξιωματικών που έχουν κάνει αίτηση ασύλου, επιθυμεί η κυβέρνηση. Η Αθήνα θέλει να αποφύγει τη μετατροπή του αιτήματος ασύλου που έχουν καταθέσει οι οκτώ αυτόμολοι σε ζήτημα προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ είναι απολύτως σαφές ότι πρόκειται για μια υπόθεση η οποία συνδέεται ευθέως με μια απόπειρα διασάλευσης της συνταγματικής τάξης σε μια άλλη χώρα. Η Ελλάδα δεν αναμειγνύεται ούτε και παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, αναφέρουν εύγλωττα διπλωματικές πηγές.

Ωστόσο δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους για την σαφή προσπάθεια ορισμένων κύκλων να εκμεταλλευθούν την συγκεκριμένη υπόθεση είτε για μικροπολιτικό συμφέρον, είτε από άγνοια. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν αρκετοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους ήδη επεξηγείται με απλά λόγια η κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και οι ουσιώδεις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε πραξικοπηματίες και πρόσφυγες. Ως προς το πρακτικό νομικό σκέλος στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν πρόσφατη περίπτωση πρόσφυγα που δεν έλαβε άσυλο ούτε σε πρωτοβάθμιο (Υπηρεσία Ασύλου), ούτε σε δευτεροβάθμιο επίπεδο (Επιτροπή Προσφυγών) και αιτήθηκε ασφαλιστικών μέτρων απειλώντας με προσφυγή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Την Αθήνα διευκολύνει η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ και κινείται σε σαφώς πιο διπλωματικό και ήπιο ύφος από τις πρώτες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είχαν προκαλέσει την ενόχληση της Αθήνας. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι για την επιστροφή των οκτώ «γίνονται ήδη τα απαραίτητα βήματα». Για τους συμμετέχοντες στο πραξικόπημα τονίζεται ότι «οι τρομοκράτες θα τιμωρηθούν σύμφωνα με το νόμο».

Σε γενικό επίπεδο τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, καθώς, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η στάση της Τουρκίας χαρακτηρίζεται από νευρικότητα, αντιφάσεις και σπασμωδικές κινήσεις, γι’ αυτό και η Ελλάδα οφείλει να παραμένει σε εγρήγορση και επιφυλακή για την αποτροπή τυχόν κρίσης. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν τόνιζαν ότι οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (Brexit, έξαρση τρομοκρατίας και απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία) αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα παρά τα οικονομικά προβλήματα της παραμένει πόλος σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιφερειακή συγκυρία.

Στην σύσκεψη που έγινε χθες στο γραφείο του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και εκπροσώπων του υπουργείου Αμύνης έγινε μια πρώτη συζήτηση για περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή το οποίο εκ των πραγμάτων μεταβάλλεται. Στη σύσκεψη τέθηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία οφείλει να έχει η στάση της Ελλάδας έναντι της κατάστασης στην Τουρκία. Και αυτά περιλαμβάνουν την απερίφραστη καταδίκη της απόπειρας πραξικοπήματος, την προάσπιση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, αλλά και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για περαιτέρω κλιμάκωση της βίας. «Θέλουμε περισσότερη δημοκρατία στην Τουρκία», ανέφεραν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές και τόνιζαν ότι η Αθήνα θέλει να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.

Αυτή περίπου είναι και η γραμμή που θα μεταφέρει ο κ. Κοτζιάς στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ στις Βρυξέλλες που ήταν προγραμματισμένο αλλά ευλόγως λαμβάνει εντελώς διαφορετικές διαστάσεις έπειτα από τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι βασικός σκοπός του αυριανού ΣΕΥ είναι αφενός να επαναλάβει τη στήριξη ΕΕ στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση Ερντογάν, αφετέρου να απευθύνει έκκληση και αυτοσυγκράτηση κατά τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών στους πραξικοπηματίες. Σημειώνεται, τέλος, ότι μεγάλη ανησυχία προκαλεί και ο φόβος της διάχυσης της κρίσης στο εσωτερικό της Τουρκίας σε τομείς όπως ο έλεγχος των προσφυγικών ροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή