«53» εναντίον Τσίπρα: Λαϊκισμός η εκλογή ΠτΔ από το λαό

«53» εναντίον Τσίπρα: Λαϊκισμός η εκλογή ΠτΔ από το λαό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λαϊκισμό, σαθρά επιχειρήματα και παραγκωνισμό του κόμματος ακόμη και στις δύο αρμοδιότητες που το Σύνταγμα δίνει αποκλειστικά στις κοινοβουλευτικές ομάδες, την πρόταση υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καταλογίζει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κίνηση των «53+» με ηχηρή δημόσια παρέμβαση τις παραμονές της ψηφοφορίας στη Βουλή για την απλή αναλογική και λίγο πριν ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ενώ ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε εκ νέου πριν από λίγες ημέρες (με τη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ) υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, οι «53+», σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ιστότοπό τους commonality.gr, τονίζουν ότι «η φράση: να εκλέγεται άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή το θέλει ο λαός, είναι λαϊκισμός». Διερωτώνται δε αν στον ΣΥΡΙΖΑ, «που θέλει να είναι υπόδειγμα δημοκρατικής εσωκομματικής λειτουργίας, υπήρξε έστω και κατ’ ελάχιστον σχετική συζήτηση που να επιτρέπει στον πρόεδρο του κόμματος να υποστηρίζει με ζέση, αν και με σαθρά επιχειρήματα, την αλλαγή του πολιτεύματος».

Η εσωκομματική ομαδοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το επιχείρημα ότι έτσι θα δημιουργηθεί ένας ανεξέλεγκτος πόλος εξουσίας, ο οποίος θα λειτουργεί κατά την ανεξέλεγκτη κρίση του, χωρίς κανείς να μπορεί να τον ελέγξει ή να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση στην έσχατη περίπτωση.

Ως αντίβαρο στη μεγάλη εξουσία του πρωθυπουργού, οι «53+» προκρίνουν την εφαρμογή της απλής αναλογικής, η οποία θα οδηγήσει αναγκαστικά σε συμμαχικές κυβερνήσεις, στις οποίες ο πρωθυπουργός δεν θα είναι τόσο ισχυρός, καθώς θα πρέπει να συνεννοηθεί με τους εταίρους του στην κυβέρνηση. Προτείνουν, επίσης, την ενίσχυση της συλλογικότητας του υπουργικού συμβουλίου, αναφέροντας ότι στη σύνθεσή του θα μπορούσε να παρεμβαίνει η Βουλή, η οποία θα ήταν δυνατό να ενισχυθεί με παροχή σε αυτήν της αποκλειστικής αρμοδιότητας να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές.

Η παρέμβαση των «53+» δεν προβληματίζει ενόψει της έναρξης της συζήτησης στη Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο, η οποία θα αρχίσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι ενστάσεις που διατυπώνονται αφορούν τη συνταγματική αναθεώρηση που θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τους Γιώργο Παπανδρέου και Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο των επαφών για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Συνεργάτες του ανέφεραν ότι μάλλον θα μείνει αμετάβλητο το όριο εισόδου στο 3%, ενώ στην κυβέρνηση δείχνουν να το έχουν πάρει απόφαση ότι δεν πρόκειται η πρότασή τους να συγκεντρώσει 200 ψήφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή