Κέρι: «Σε κίνδυνο η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εάν εγκαταλείψει τις δημοκρατικές αρχές»

Κέρι: «Σε κίνδυνο η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εάν εγκαταλείψει τις δημοκρατικές αρχές»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σεβαστεί τις δημοκρατικές της αρχές κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση εκκαθάρισης δικαστικών και άλλων κρατικών λειτουργών και περισσότεροι από 3.000 στρατιωτικοί όλων των βαθμίδων έχουν συλληφθεί.

Παράλληλα, ο Τζον Κέρι προειδοποίησε την Αγκυρα ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, σε περίπτωση που εγκαταλείψει τις δημοκρατικές της αξίες. «Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι και ο σεβασμός στη Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Στεκόμαστε στο πλευρό της εκλεγμένης ηγεσίας στην Τουρκία όπως τόνισα και εγώ ο ίδιος αλλά και ο πρόεδρος Ομπάμα, από τις πρώτες κιόλας ώρες που βρίσκονταν σε εξέλιξη τα γεγονότα αλλά καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την ηρεμία και τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη χώρα. Καλούμε επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Θα προσφέρουμε τη βοήθειά μας ώστε να βρεθούν οι πραξικοπηματίες ενώπιον της Δικαιοσύνης και υποστηρίζουμε τον σεβασμό των δημοκρατικών κανόνων», πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω των οποίων τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τους νόμους και τη Δημοκρατία.

«Προφανώς πολλοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί και μάλιστα συνελήφθησαν πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Κέρι. «Το επίπεδο της επαγρύπνησης και ελέγχων θα είναι καθοριστικό τις επόμενες ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο που θα αποτρέψει οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση», τόνισε.

«Δεν υπάρχει χώρος για στρατιωτικά πραξικοπήματα»

Την πλήρη του υποστήριξη προς την τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε, από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος για στρατιωτικά πραξικοπήματα σε κανένα κράτος-μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο της Τουρκίας.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν συνομίλησε επίσης τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία καταδίκασε την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή