Μαχητής του Ι.Κ. ο δράστης στο τρένο

Μαχητής του Ι.Κ. ο δράστης στο τρένο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σημείωμα με το οποίο απειλούσε «να εκδικηθεί τους απίστους» είχε αφήσει ο 17χρονος Αφγανός πρόσφυγας, ο οποίος επιτέθηκε προχθές το βράδυ με τσεκούρι και μαχαίρι εναντίον ανυποψίαστων επιβατών που επέβαιναν σε τοπική αμαξοστοιχία στην πόλη Βίρτσμπουργκ. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει τον νεαρό να προαναγγέλλει επίθεση αυτοκτονίας, οι Γερμανοί εισαγγελείς, όμως, που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης επιμένουν ότι ο νεαρός είχε ριζοσπαστικοποιηθεί μόνος του. Στο φιλμάκι ο 17χρονος εμφανίζεται να λέει: «Είμαι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και θα πραγματοποιήσω ιερή αποστολή στη Γερμανία», ενώ υπάρχει αναφορά και σε επίθεση στη Γαλλία, χωρίς να είναι σαφές αν εννοεί τη Νίκαια. Οι εισαγγελικές αρχές, πάντως, διατείνονται ότι είχαν λάβει γνώση του βίντεο και επέμειναν ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση η υπόθεση ότι ο νεαρός είχε όντως σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Ο δράστης επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα εναντίον των θυμάτων του, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, προτού αστυνομικοί ανοίξουν πυρ και τον σκοτώσουν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, εξάλλου, ότι ο έφηβος φώναξε «Αλλάχου Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), προτού στραφεί εναντίον γυναίκας της οποίας χάραξε το πρόσωπο με το τσεκούρι του. Η γυναίκα δίνει μάχη για τη ζωή της. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο ο 17χρονος πληροφορήθηκε ότι ένας φίλος του σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν. Μια αυτοσχέδια σημαία του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκε στο δωμάτιό του.

Νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος είχε ισχυριστεί ότι ο νεαρός Αφγανός δράστης της επίθεσης στο τρένο είναι ένας από τους «μαχητές» της οργάνωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, που συνδέεται με την ισλαμιστική οργάνωση. «Ο δράστης της επίθεσης στη Γερμανία είναι ένας από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποίησε την επιχείρηση αυτή ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις για στόχευση των χωρών του συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ», ανέφερε το Amaq. Η περίπτωση του νεαρού δράστη έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη Γερμανία, εγείροντας συζητήσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας και ελέγχους στα τρένα ανάλογους με αυτούς των αεροδρομίων.

Αμφιλεγόμενο tweet

Επιπλέον σάλο προκάλεσε ένα tweet της βουλευτού και πρώην υπουργού των Πρασίνων Ρενάτε Κίναστ, στο οποίο αμφισβήτησε αν έπρεπε η αστυνομία να σκοτώσει τον ανήλικο δράστη. Η ανάρτησή της στο Twitter συγκέντρωσε ποικίλα σχόλια, από ευπρεπή, όπως «αξιοσημείωτο», μέχρι υβριστικά, π.χ. «διεστραμμένο». Η ίδια στη συνέχεια ανασκεύασε, ενώ οι Πράσινοι ως κόμμα πήραν αποστάσεις από τη θέση της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή