Ο Τραμπ, επισήμως υποψήφιος πρόεδρος ΗΠΑ

Ο Τραμπ, επισήμως υποψήφιος πρόεδρος ΗΠΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με την όποια εσωκομματική αντίσταση να έχει παταχθεί πλήρως και την ονομαστική ψηφοφορία της Τρίτης να κυλάει ομαλά, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα πλέον ο επόμενος υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς εξασφάλισε τον αναγκαίο αριθμό εκλεκτόρων. Ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα με το πέρας της διαδικασίας για την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η ψηφοφορία διεξήχθη αλφαβητικά ανά πολιτεία, με πρώτη την Αλαμπάμα, και συνεχίστηκε και μετά τη Νέα Υόρκη, παρότι το αποτέλεσμα είχε ήδη κριθεί. Επίσημα αντιπρόεδρος της υποψηφιότητας είναι πλέον και ο προταθείς από τον Τραμπ κυβερνήτης της Ιντιάνα, Μάικ Πενς, καθώς το όνομά του τέθηκε επίσημα στο ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικανών διά βοής. Στο μεταξύ, η υπάλληλος που βοήθησε τη Μελάνια Τραμπ να γράψει τον λόγο που εκφώνησε τη Δευτέρα, ανέλαβε την ευθύνη για τις ομοιότητες με τον λόγο της Μισέλ Ομπάμα, υποβάλλοντας εν συνεχεία την παραίτησή της, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Εχοντας εξασφαλίσει και επίσημα την υποψηφιότητα, κύριος στόχος του Τραμπ είναι πλέον να δώσει τέλος στις εσωκομματικές έριδες και να φέρει την πολυπόθητη ενότητα στο κόμμα.

Οπως έγινε αισθητό από τις πρώτες δύο μέρες του συνεδρίου, υπάρχει ακόμη δρόμος για την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Τη Δευτέρα εξελίχθηκαν αψιμαχίες μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Τραμπ, ενώ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ονομαστικής ψηφοφορίας την Τρίτη, ένας αριθμός εκλεκτόρων εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του είτε αποχωρώντας από την αίθουσα είτε φωνάζοντας συνθήματα. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι πρώην εχθροί του Τραμπ, οι οποίοι πλέον τον στηρίζουν ανοιχτά. «Ολοι καταλαβαίνουν ότι τώρα που οι ενδοοικογενειακοί τσακωμοί έλαβαν τέλος, έχουμε έναν υποψήφιο και ελπίζω ότι περισσότερο από το 99% των Ρεπουμπλικανών θα στηρίξει την προσπάθειά του», ανέφερε ο Γκάρι Ινμον, εκλέκτορας του Τέξας και πρώην υποστηρικτής της καμπάνιας του Τεντ Κρουζ.

Η εδραίωση της ενότητας στο κόμμα επιχειρείται ήδη να επιτευχθεί μέσω μιας διμερούς στρατηγικής, που είναι εξαιρετικά εμφανής στο συνέδριο. Από τη μία οι ομιλίες των μελών της οικογένειας του Τραμπ, που επιδιώκουν να σχηματίσουν μια πιο ανθρώπινη εικόνα για τον υποψήφιο, και από την άλλη οι πύρινοι λόγοι εναντίον της Χίλαρι Κλίντον. Οι ομιλίες της συζύγου και των παιδιών του Τραμπ πλαισιώνουν τις ομιλίες που εντάσσονται στις θεματικές του συνεδρίου. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, Μελάνια, ο άντρας της παρότι είναι σκληρός όταν πρέπει, δεν παύει να είναι ευγενής και στοργικός, ενώ η κόρη του Τίφανι τον περιέγραψε ως «γεννημένο εμψυχωτή».

Η δεύτερη βραδιά του συνεδρίου σημαδεύτηκε, ωστόσο, από τους μύδρους που εξαπέλυσαν στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εναντίον τής εν δυνάμει υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Μεγαλύτερη επιρροή στο κοινό φάνηκε να έχει η ομιλία του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, ο οποίος εξαπέλυσε πλήθος κατηγοριών εναντίον της Κλίντον, επικαλούμενος διάφορες ατασθαλίες της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ και ενθαρρύνοντας τους εκλέκτορες του κόμματος να αναφωνήσουν «Ενοχη!» και «Κλείστε τη μέσα!». Με τη σειρά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μιτς Μακ Κόνελ, ανέφερε ότι τα σκάνδαλα ακολουθούν «σαν μύγες» την πρώην ΥΠΕΞ και τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Τέλος, λόγο εκφώνησε και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, ο οποίος παρότι δεν είναι ο πιο θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητας Τραμπ, τόνισε ότι «τα χρόνια του Ομπάμα έχουν σχεδόν τελειώσει, ενώ τα χρόνια των Κλίντον έχουν τελειώσει εδώ και καιρό. Το 2016 η Αμερική προχωράει».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή