Αποκλεισμός του WikiLeaks μετά τη διαρροή

Αποκλεισμός του WikiLeaks μετά τη διαρροή

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε αποκλεισμό της ιστοσελίδας Wikileaks, ύστερα από τη δημοσίευση περίπου 300.000 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στον απόηχο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος και των σαρωτικών εκκαθαρίσεων που εξαπέλυσε στη συνέχεια η τουρκική κυβέρνηση. Το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι έλαβε «διοικητικά μέτρα» εναντίον της ιστοσελίδας, κάνοντας λόγο για «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής» και για «δημοσίευση πληροφοριών που αποκτήθηκαν με παράνομα μέσα».

Τα ντοκουμέντα που έφερε στο φως της δημοσιότητας, όπως είχε προαναγγείλει, το Wikileaks, περιλαμβάνουν 294.548 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και περί τα 500.000 ντοκουμέντα που τα συνοδεύουν, από 762 θυρίδες λογαριασμών. Ολα προέρχονται από την επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση του κυβερνώντος κόμματος akparti.org.tr. Πρόκειται για το πρώτο μέρος των αποκαλύψεων, από τους λογαριασμούς από το «Α» μέχρι το «Ι». Το δεύτερο μέρος αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Οπως διευκρινίζει το Wikileaks, το υλικό πέρασε στην κατοχή του μία εβδομάδα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος. Η απόφαση για τη δημοσιοποίησή του ελήφθη ως απάντηση στις μαζικές εκκαθαρίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν-Γιλντιρίμ, οι οποίες άρχισαν να αγγίζουν και τον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Οι τουρκικές αρχές ανακάλεσαν τα διαπιστευτήρια 34 δημοσιογράφων, για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι σχετίζονται με το δίκτυο του Γκιουλέν. Λίγο αργότερα, απαγόρευσαν τη διανομή του σατιρικού περιοδικού Leman, το οποίο κυκλοφόρησε με εξώφυλλο που απεικόνιζε δύο μυστηριώδη χέρια σε ένα παιχνίδι στρατηγικής, όπου το ένα έσπρωχνε πάνω στη σκακιέρα στρατιώτες και το άλλο πολίτες.

Η αποκωδικοποίηση του μεγάλου όγκου μηνυμάτων και ντοκουμέντων από το Wikileaks θα απαιτήσει αρκετό χρόνο. Σε μια πρώτη ματιά, φαίνεται ότι περιέχονται πολλά γενικού περιεχομένου μηνύματα, συχνά από ομάδες διαδικτυακού διαλόγου, χωρίς ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Στην ανακοίνωσή του, το Wikileaks σημειώνει: «Εχουμε επαληθεύσει το υλικό και την πηγή, η οποία δεν συνδέεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με τα στοιχεία που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος ή με κάποιο αντίπαλο (στο ΑΚΡ και την Τουρκία) πολιτικό κόμμα ή κράτος». Προστίθεται επίσης ότι τα δημοσιευθέντα ντοκουμέντα αφορούν κυρίως διεθνείς υποθέσεις και όχι τα πιο ευαίσθητα θέματα εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Η ιστοσελίδα Wikileaks δημιουργήθηκε το 2006 από τον Αυστραλό «πειρατή» του Διαδικτύου Τζούλιαν Ασάνζ και απέκτησε παγκόσμια φήμη το 2010, όταν ανήρτησε αποκαλυπτικό βίντεο, το οποίο έδειχνε αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο να ανοίγει πυρ στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας δύο εργαζομένους στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Στη συνέχεια, το Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα περί τα 250.000 τηλεγραφήματα από πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις της Αμερικής με διάφορες κυβερνήσεις.

«Το Wikileaks δέχθηκε επιθέσεις στον διαμετακομιστή του μετά την ανακοίνωση περί δημοσίευσης των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας. Υποψιαζόμαστε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να λογοκρίνει κάθε σχετική πληροφορία» αναφέρουν, μέσω Twitter, οι Anonymous, ομάδα ακτιβιστών και χάκερ του Διαδικτύου. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «φίμωση» των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, λογοκρισία στην εκπαίδευση και αντιδημοκρατικές πρακτικές της τουρκικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή