Τουρκία: Η MIT γνώριζε για το πραξικόπημα πριν εκδηλωθεί

Τουρκία: Η MIT γνώριζε για το πραξικόπημα πριν εκδηλωθεί

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας είχε προειδοποιήσει την στρατιωτική ηγεσία της χώρας ότι επίκειται πραξικόπημα, περίπου έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί. Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα «Ηurriyet» επικαλούμενη ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας προχώρησε στην σχετική ενημέρωση στις 16:00 την Παρασκευή 15 Ιουλίου και η πληροφορία αξιολογήθηκε από την ηγεσία του στρατεύματος για τη λήψη μέτρων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η πληροφορία αξιολογήθηκε στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός του στρατού ξηράς στρατηγός Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ και ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ. Μετά την αξιολόγηση της πληροφορίας, το Γενικό Επιτελείο εξέδωσε εντολές για απαγόρευση κινήσεων στρατιωτικών οχημάτων, μαχητικών αεροπλάνων και στρατιωτικών ελικοπτέρων και επιστροφή εκείνων που βρίσκονταν εν κινήσει στις βάσεις τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο στρατηγός Ακάρ απειλήθηκε και εξαναγκάστηκε να υπογράψει το «προδοτικό κείμενο» των πραξικοπηματιών που διαβάστηκε στην τηλεόραση. Στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου επισημαίνεται ακόμη ότι η «η ποταπή και θλιβερή» απόπειρα των «τρομοκρατών προδοτών» έλαβε την απάντηση που έπρεπε από τους «πραγματικούς γιους» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα «ηρωικά μέλη της αστυνομίας» και «την ηρωική αντίσταση και ευρεία κατανόηση του ευγενούς έθνους».

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η απόπειρα πραξικοπήματος εκδηλώθηκε από μια μειοψηφία στο στρατό και ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή