Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία για τρεις μήνες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία για τρεις μήνες

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκτακτο στρατοδικείο και ειδικές φυλακές για τους πραξικοπηματίες, ριζική εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από μέλη του ισλαμικού δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν και σειρά άλλων έκτακτων μέτρων για τη θωράκιση της δημόσιας τάξης αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε χθες στην Aγκυρα υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν. Αργά χθες ο Τούρκος πρόεδρος σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι η χώρα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες.

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που κράτησε τέσσερις ώρες και 40 λεπτά, συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, οι διοικητές των τριών Οπλων και της στρατοχωροφυλακής, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Χακάν Φιντάν, και κορυφαίοι υπουργοί. Σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι υπήρξε ένα κενό στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας και προανήγγειλε ότι οι διώξεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Δεν έχουμε τελειώσει με την τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν», είπε χαρακτηριστικά, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε από μια μειοψηφία στο στράτευμα που προσπάθησε να επιβάλει την άποψή της στην πλειονότητα. Δεν απέκλεισε εξάλλου τη συμμετοχή ξένων χωρών στην απόπειρα πραξικοπήματος. Υποστήριξε επίσης ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» αν οι ΗΠΑ δεν εκδώσουν τον Γκιουλέν, ενώ είπε ότι δεν συνδέει το τουρκικό αίτημα για την έκδοση με τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεψε στην Aγκυρα το βράδυ της Τρίτης, για πρώτη φορά μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, γεγονός που μιλάει από μόνο του για τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη χώρα. Ενδεικτικό της τεταμένης ατμόσφαιρας ήταν το γεγονός ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αγνοούσαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μέχρι να ενημερωθούν, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, λίγο προτού αρχίσει η συνεδρίαση.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις σε όλη την κλίμακα του κρατικού μηχανισμού, με διακηρυγμένο στόχο το «ξερίζωμα» του δικτύου Hizmet, που ίδρυσε ο Γκιουλέν. Χθες έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον 99 στρατηγών, ναυάρχων και πτεράρχων, οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Συνολικά, περίπου 9.000 ύποπτοι τελούν υπό κράτηση, ενώ 48.800 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή βρίσκονται στη φυλακή. Στο χθεσινό κύμα εκκαθαρίσεων περιλαμβάνονται 262 στρατοδίκες και 900 αστυνομικοί.

Την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να ξεφύγει από τα όρια του κράτους δικαίου το κύμα των εκκαθαρίσεων στην Τουρκία εξέφρασε χθες η κυβέρνηση της Γερμανίας. «Σχεδόν κάθε μέρα βλέπουμε νέα μέτρα, που περιφρονούν το κράτος δικαίου και παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, Aντ. Γκάρντνερ, έκανε λόγο για «κύμα καταστολής πολύ μεγάλων διαστάσεων».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Aγκυρας για τον Γκιουλέν. Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ Ομπάμα και Ερντογάν στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι οι HΠΑ θα παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή στις τουρκικές αρχές που ερευνούν την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Eρνεστ, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση μελετά τα στοιχεία που της διαβίβασε η Αγκυρα για την έκδοση του Γκιουλέν. Ο τελευταίος, με δήλωσή του, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να απορρίψει το αίτημα του Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στο στρατιωτικό κίνημα.

Εξάλλου, το κεμαλικό κόμμα CHP, που ασκεί καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε χθες ότι θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, στις 24 Ιουλίου, για να διαδηλώσει υπέρ της δημοκρατίας και εναντίον των πραξικοπηματιών. Ο επικεφαλής του CHP, Κ. Κιλιτσντάρογλου, τάχθηκε από την πρώτη γραμμή εναντίον του πραξικοπήματος.

Ειδικό νεκροταφείο για τους «προδότες» στην Κωνσταντινούπολη

Ξεχωριστό νεκροταφείο για τους στασιαστές που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος θέλει να κατασκευάσει ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τομπάς. Την πρωτοφανή απόφαση ανακοίνωσε ο Τομπάς ενώπιον οπαδών του ΑΚΡ, που διαδήλωναν εναντίον των πραξικοπηματιών. «Διέταξα να δεσμευθεί ένας χώρος και να ονομαστεί “νεκροταφείο για προδότες”. Οι περαστικοί θα καταριούνται τους ενταφιασμένους σε αυτό, έτσι που να μην μπορούν να ησυχάσουν ούτε στους τάφους τους», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης και στέλεχος του ΑΚΡ.

Ο Τομπάς αποκάλυψε και μια άλλη, ανατριχιαστικής αγριότητας, εξέλιξη: ο δήμαρχος του Ορντού, στη Μαύρη Θάλασσα, αρνήθηκε να δώσει άδεια ταφής ενός εκ των πραξικοπηματιών, με αποτέλεσμα οι συγγενείς του να αναγκαστούν να τον θάψουν στον κήπο του σπιτιού τους. «Συγχαίρω τον δήμαρχο για την απόφασή του», δήλωσε ο Τομπάς. Την Τρίτη, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγόρευσε τη διεξαγωγή νεκρώσιμων τελετών για τους στρατιωτικούς που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, εξαιρουμένων των στρατιωτών που είχαν άγνοια του τι πραγματικά συνέβαινε ή αναγκάστηκαν να εκτελέσουν εντολές ανωτέρων τους υπό την απειλή των όπλων. Τέλος, ένας υποδιευθυντής αστυνομικού τμήματος της Αγκυρας και ένας περιφερειακός κυβερνήτης στη Μανίσα αυτοκτόνησαν όταν τους ανακοινώθηκε ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή