Σε δόσεις οι μειώσεις των επικουρικών

Σε δόσεις οι μειώσεις των επικουρικών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά κύματα θα επιβληθούν οι μειώσεις των επικουρικών σε χιλιάδες συνταξιούχους, με την αρχή να γίνεται στις 2 Αυγούστου. Οπως δήλωσε, χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, η αρμόδια υπηρεσία (ΗΔΙΚΑ) δεν μπόρεσε λόγω δυσκολιών να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων, προκειμένου στη συνέχεια να επιβληθούν οι μειώσεις σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν άθροισμα κύριας και επικουρικής που ξεπερνά τα 1.300 ευρώ μεικτά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει επανυπολογιστεί λιγότερο από το 40% των συντάξεων και μάλιστα τα διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν πως πολλοί συνταξιούχοι, ενώ λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, δεν θα υποστούν μειώσεις, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού (νέο ποσοστό αναπλήρωσης) δεν δείχνει προσωπικές διαφορές στην επικούρηση.

Στελέχη του ΕΤΕΑ εκτιμούν ότι οι πρώτες μειώσεις θα αφορούν περίπου 10.000-15.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα υποστούν περικοπές 8% – 10% στο καθαρό ποσό της επικουρικής τους σύνταξης. Οι μεγάλες μειώσεις σε πολύ περισσότερους συνταξιούχους θα επιβληθούν με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του συνόλου των συντάξεων που καταβάλει το ΕΤΕΑ και θα υπάρχει πλήρης επιβολή των μειώσεων. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο κ. Κατρούγκαλος, το ποσό που θα λάβει ο συνταξιούχος τον Σεπτέμβριο θα αντιστοιχεί στο οριστικό ποσό της επικουρικής του σύνταξης, ενώ τους υπόλοιπους τρεις μήνες (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά ποσά, καθώς οι περικοπές ισχύουν από τον Ιούνιο. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι στις περισσότερες επικουρικές συντάξεις δεν θα υπάρξει μείωση, καθώς και ότι οι μειώσεις που θα γίνουν αφορούν το 10% των συνταξιούχων ή το 20% των συντάξεων. Ο υπουργός παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι το έλλειμμα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης –στο οποίο περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αιτήσεις για την έκδοση νέων συντάξεων και την απονομή εφάπαξ– ανέρχεται στο 9% του ΑΕΠ.

Στο πεδίο των εργασιακών, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός εθνικού και ενός ευρωπαϊκού μετώπου ενώ υπεραμύνθηκε της σημασίας που έχει για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης η συμφωνία 5 σημείων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Στον πυρήνα, άλλωστε, της ελληνικής διαπραγματευτικής τακτικής θα τεθούν, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων. Να σημειωθεί ότι η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποχώρησε χθες από την Αθήνα χωρίς να παραδώσει προσχέδιο πορίσματος και θα επιστρέψει στη χώρα μας στις 13 Σεπτεμβρίου προκειμένου να καταθέσει τις τελικές της προτάσεις. Στη συνέχεια, 16 και 17 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας θα διοργανώσει διεθνές συνέδριο, στο οποίο έχουν κληθεί για να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, και οι υπουργοί Εργασίας της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας, οι οποίοι, όπως τόνισε, είναι από τους πρωταγωνιστές της υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή