Ενταξη παιδιών προσφύγων στα σχολεία

Ενταξη παιδιών προσφύγων στα σχολεία

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο και την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προσφυγόπουλα θα μπουν στις τάξεις των ελληνικών σχολείων. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, πρόθεσή του είναι τους επόμενους μήνες σταδιακά η πλειονότητα των παιδιών να βρίσκεται στο σχολικό δίκτυο και να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής και ένταξης στο κανονικό σύστημα του σχολείου. Η απόφαση αυτή, βέβαια, δημιουργεί εύλογες απορίες για τη λειτουργικότητά της τόσο ως προς την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων όσο και ως προς τη σύμμειξή τους με Ελληνόπουλα.

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης, κατά τη επίσκεψή του στο 51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, ανέφερε ότι «ίσως ένα μικρό σύνολο από τα χιλιάδες παιδιά των 50.000 προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας θα πρέπει να πάνε σε σχολικές δομές. Είναι μεγάλη η πολυμορφία επειδή αυτό το ρεύμα δεν είναι επανάληψη της δεκαετίας του 1990, τότε που ήρθαν άνθρωποι να αγαπήσουν τη χώρα μας και να συμμετάσχουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Είναι διαφορετικές οι βλέψεις των ανθρώπων και οι περισσότεροι βλέπουν τη χώρα μας ως χώρα διέλευσης και όχι παραμονής. Ομως ο χρόνος της διέλευσης μπορεί να διαρκέσει αρκετά. Και κάποιοι από αυτούς, βάσει των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, θα παραμείνουν εδώ».

Ο υπουργός επισήμανε ότι «το “κλειδί” για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών των προσφύγων-παιδιών είναι να βρούμε τον τρόπο για το πώς θα εντάξουμε τα παιδιά αυτά. Ο κοινός παρονομαστής είναι να μη δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε μια μορφή γκέτο», προσθέτοντας πως «πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι τους επόμενους μήνες, σταδιακά, η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών να βρίσκεται στο σχολικό δίκτυο, να υπάρχουν τάξεις υποδοχής και ένταξης στο κανονικό σύστημα του σχολείου».

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη πρόσληψη 800 αναπληρωτών εκπαιδευτικών με επιμόρφωση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας –η προκήρυξη για την πρόσληψή τους αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι– τονίζοντας ότι «ήρθαμε σήμερα εδώ για να επιβεβαιώσουμε τη θέληση και τον σχεδιασμό του υπουργείου, τον Σεπτέμβριο να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας στο δημόσιο σχολικό σύστημα με πολλούς τρόπους. Με τάξεις υποδοχής στα σχολεία και στα κέντρα φιλοξενίας με ιδιαίτερες σχολικές δομές».

Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο Παιδείας υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, με πιο ειδικό στόχο την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων για την κοινωνική ένταξη των προσφυγών. Για τον σκοπό αυτόν, μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται είναι και αυτή στο 51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, που λειτουργεί ως «Ανοιχτό Σχολείο» και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, Ακομινάτου 40 στο Μεταξουργείο. Συγκεκριμένα, 130 παιδιά από τους προσφυγικούς καταυλισμούς του Ελληνικού, του Σχιστού και του κέντρου της Αθήνας έρχονται σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, ενώ τους δίνεται και η δυνατότητα να επικοινωνήσουν δημιουργικά μεταξύ τους.

Το πρόγραμμα διεξάγεται καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και κατά τη διάρκειά του τα παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών, προετοιμάζονται για την ένταξή τους στο ελληνικό σχολείο με μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας αλλά και δράσεις ενημέρωσης, αθλητισμού, ψυχαγωγίας και συναντήσεων κοινωνικοποίησης.

Λιγότερες θέσεις αναπληρωτών

Συνολικά 92.850 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας θα διεκδικήσουν μία θέση αναπληρωτή και ωρομίσθιου για την επόμενη σχολική χρονιά. Ο αριθμός των προσλήψεων, βέβαια, αναμένεται να είναι μικρότερος από πέρυσι (13.900 στην πρωτοβάθμια και 7.000 στη δευτεροβάθμια) λόγω των ρυθμίσεων εξορθολογισμού του εκπαιδευτικού προσωπικού στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Παιδείας (π.χ. περιορισμός των διδακτικών ωρών στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο, μείωση των τμημάτων νηπιαγωγείου, κατάργηση των ωρών για βιβλιοθήκη, επιστροφή αποσπασμένων από σχολεία του εξωτερικού). Την ίδια στιγμή, το υπουργείο δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε χθες η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης και Μουσικών Σχολείων. Για πρώτη φορά 92.850 εκπαιδευτικοί, μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για εργασία ως αναπληρωτές και 52.451 ως ωρομίσθιοι. Οσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων και τις ειδικότητες, πενταψήφιο αριθμό αιτήσεων είχαμε για τους φιλολόγους (21.942), τους δασκάλους (13.450) και τους νηπιαγωγούς (11.123). Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τους αναπληρωτές συνεχίζεται με τους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους έως και τις 25 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή