Η Ελλάδα, χώρα transit για τζιχαντιστές

Η Ελλάδα, χώρα transit για τζιχαντιστές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία και την Ιταλία, υπήρξε το 2015 χώρα transit για τους Eυρωπαίους «μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» που ταξίδεψαν από και προς τη Συρία και το Ιράκ. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα της ετήσιας απολογιστικής έκθεσης της Europol για την τρομοκρατία στην Ευρώπη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Υπολογίζεται ότι 5.000 Eυρωπαίοι πολίτες έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών «μαχητών». Οι περισσότεροι μετακινήθηκαν προς τις περιοχές που ελέγχει το «χαλιφάτο» μέσω Τουρκίας, καθώς επίσης μέσω του «βαλκανικού άξονα» και της θαλάσσιας οδού Ελλάδας – Ιταλίας.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία, το διάστημα από την ανακήρυξη του «χαλιφάτου» (Ιούνιος 2014) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 το Ι.Κ. πραγματοποίησε ή ενέπνευσε 50 επιθέσεις σε 18 χώρες, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 1.100 άτομα και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 1.700. Οι περισσότερες ενέργειες καταγράφηκαν στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Ταυτόχρονα, ενεργοί παραμένουν, σύμφωνα με τη Europol, και πυρήνες της Αλ Κάιντα σε Συρία, Ιράκ και αλλού.

Στην Ε.Ε., το 2015 έγιναν 17 επιθέσεις που αποδόθηκαν σε ισλαμιστές τρομοκράτες αντί τεσσάρων το 2014. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι πολύνεκρες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι από υποστηρικτές του Ι.Κ., η επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo (Ιανουάριος 2015) από μέλη «παραρτήματος» της «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο – AQAP» και η δολοφονία με μαχαίρι (Φεβρουάριος 2015) τριών Γάλλων στρατιωτών έξω από κτίριο της εβραϊκής κοινότητας στη Νίκαια.

Από το σύνολο των 1.077 ατόμων που κατηγορήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο για τρομοκρατική δράση, οι 687 συσχετίστηκαν με ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Europol, οι περισσότερες συλλήψεις (424) έγιναν στη Γαλλία. Η Europol διαπιστώνει συμμετοχή γυναικών στις τάξεις του Ι.Κ. και αναφέρει ως παράδειγμα ότι το 40% των «μαχητών» από την Ολλανδία είναι γυναίκες. Σε ό,τι αφορά τη σχέση ισλαμικής τρομοκρατίας και μετανάστευσης, η ευρωπαϊκή υπηρεσία τονίζει στην έκθεσή της ότι «δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν συστηματικά τις προσφυγικές ροές για να μπουν στην Ευρώπη». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι δύο από τους καμικάζι της 13ης Νοεμβρίου μπήκαν στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας, καθώς και ότι έχουν καταγραφεί αρκετές υποθέσεις υπόπτων για τρομοκρατία που επιχείρησαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, το 2015 παρατηρήθηκε ενίσχυση της δράσης ακροδεξιών ομάδων στην Ε.Ε. Καταγράφηκαν εννέα επιθέσεις, οι περισσότερες στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι, αμέσως μετά τα αιματηρά χτυπήματα στα γραφεία του Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο, σημειώθηκαν επιθέσεις σε έξι εβραϊκές συναγωγές και σε ένα εστιατόριο στη Γαλλία, ενώ για την Ελλάδα η Europol αναφέρει τις συλλήψεις μελών της επονομαζόμενης «Ομάδας Εψιλον», που τοποθέτησε βόμβα σε τράπεζα στην Καλαμάτα και σχεδίαζε παρόμοιες επιθέσεις σε στόχους στην Πελοπόννησο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή