ΣΕΒ κατά του νόμου για τηλεοπτικές άδειες

ΣΕΒ κατά του νόμου για τηλεοπτικές άδειες

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο που προωθεί για τα μέσα ενημέρωσης ασκεί ο ΣΕΒ. Το νομοσχέδιο για τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου αλλά και νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες πλήττουν την ελευθερία των συναλλαγών και τον ελεύθερο ανταγωνισμό, επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης διαφημιστικού χρόνου αποτελεί ελληνική πατέντα πάνω σε τεχνολογίες αιχμής που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ για την αγορά και τη διανομή διαφημίσεων έναντι τηλεοπτικού περιεχομένου, μέσω μιας τεχνολογικά αυτοματοποιημένης και βασισμένης σε ψηφιακά δεδομένα πλατφόρμας (Programming TV) που διακινούνται μέσω Διαδικτύου, κινητών, τηλεόρασης και καλωδιακών δικτύων. Η μεταφορά της στην ελληνική πραγματικότητα και η επιβολή της διά νόμου και όχι μέσα από διεργασίες ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα είναι προσχηματικές και παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της οικονομικής ελευθερίας.

Ο ΣΕΒ προσθέτει ότι, όπως και με τον νόμο για την αδειοδότηση περιορισμένου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών λειτουργούντων σε καθεστώς ελεγχόμενου ανταγωνισμού και προκαθορισμένου κόστους, έτσι και με το νομοσχέδιο για τη διάθεση διαφημιστικού χρόνου πλήττεται η ελευθερία των συναλλαγών και ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Εκτιμά επίσης ότι και οι δύο νόμοι αργά ή γρήγορα είναι πιθανόν να κριθούν αντισυνταγματικοί, επισημαίνοντας ότι η αναστάτωση που προκαλείται στην αγορά είναι ανεπίτρεπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή