Βανδαλισμοί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Βανδαλισμοί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περίφημο «κόκκινο» τμήμα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζονται τέσσερις υπηρεσίες, που φιλοξενούνται στο δημαρχιακό μέγαρο (Γραφείο Εργασίας, ΔΟΜ, Eurodirect και Διεύθυνση Νέας Γενιάς), βρέθηκε χθες στο στόχαστρο των αντιεξουσιαστών του «No Border Camp». Στις 11.10 π.μ. περίπου εκατό άτομα, μέρος της συντεταγμένης καθημερινής «πορείας», που πραγματοποιούν οι «αλληλέγγυοι» κατασκηνωτές του ΑΠΘ –με τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας– στη συμπρωτεύουσα, πλησίασαν την πίσω πόρτα του δημαρχιακού μεγάρου, καθώς η μπροστινή φρουρείται. Μία κοπέλα, με διαφορετική περιβολή, κρατώντας μάλιστα έναν χάρτινο σωλήνα γεμάτο κομφετί, εισέβαλε από την επίσημη πόρτα, προκαλώντας αρχικά στους παρευρισκόμενους σύγχυση, καθώς θεώρησαν ότι ήταν πολίτις έτοιμη για… εικαστική παρέμβαση.

Εκείνη, όμως, άνοιξε την «Κερκόπορτα» στους «συναγωνιστές» της, με συνέπεια σε κλάσματα δευτερολέπτου να μπουν από την πίσω πόρτα 20 με 30 κουκουλοφόροι, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν έξω, όπου έσπαγαν, κατέστρεφαν και έγραφαν συνθήματα. «Μπήκαν έχοντας στα χέρια τους πέτρες, σφυριά και άδεια μπουκάλια μπίρας γεμάτα μπογιά», περιγράφει στην «Κ» ο αυτόπτης μάρτυρας, κ. Μπάμπης Παπαϊωάννου, υπεύθυνος του Γραφείου Πληροφόρησης της Νέας Γενιάς στη Θεσσαλονίκη. Ανοιξαν τους πυροσβεστήρες και έσπασαν ό,τι υπήρχε στο Γραφείο Εργασίας, παρουσία των υπαλλήλων και μιας 50χρονης άνεργης, που είχε μεταβεί εκεί για συμβουλευτική. Ξερίζωσαν τους υπολογιστές, τους έβγαλαν στον προαύλιο χώρο, όπου έβαλαν φωτιά, αναποδογύρισαν τις βιβλιοθήκες και πήραν μαζί τους τα αρχεία της υπηρεσίας, που λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ. «Ενας εξ αυτών, 20 με 25 ετών, μου είπε στα αγγλικά: δεν έχουμε κάτι μαζί σας, είναι μια κίνηση διαμαρτυρίας», περιγράφει ο κ. Παπαϊωάννου, τα αντανακλαστικά του οποίου ενεργοποιήθηκαν άμεσα. «Εσπρωξα κάποιον και κλείδωσα από μέσα το γραφείο μου, για να σώσω τον εξοπλισμό μας», ομολογεί.

Η βίαιη επιδρομή κράτησε λίγα λεπτά, αλλά άφησε πίσω της κυριολεκτικά… συντρίμμια. Φεύγοντας, η ομάδα ξεκίνησε μηχανοκίνητη πορεία προς την Ειδομένη.

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο απολογισμό, στους κοινόχρηστους χώρους των τεσσάρων γραφείων έσπασαν τα πάντα, ενώ μεταξύ των τεσσάρων υπηρεσιών μεγαλύτερο θύμα υπήρξε το Γραφείο Εργασίας, που συνάντησαν πρώτο στο διάβα τους. Οπως επιβεβαιώθηκε από το κείμενο των προκηρύξεών τους, στόχος τους ήταν το γραφείο του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης).

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης ζητεί από την κυβέρνηση αστυνομική προστασία για όσο διαρκέσει το No Border Camp. Επισημαίνεται, άλλωστε, η ιδιότυπη ανοχή της αστυνομίας, αφού την ώρα της χθεσινής καταστροφής βρισκόταν σε πολύ κοντινή απόσταση, αλλά έμεινε αμέτοχη.

«Η “διαμαρτυρία” τους έπληξε εν τέλει υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πιο ευάλωτους πολίτες», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή