Εμπόδια από την Τουρκία στην έκδοση των «οκτώ»

Εμπόδια από την Τουρκία στην έκδοση των «οκτώ»

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να δυσκολέψει την έκδοση των “οκτώ”»», σημείωσε χθες πρόσωπο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, χωρίς να κρύβει την ανησυχία της Αθήνας για την τροπή που λαμβάνουν οι εξελίξεις στη γείτονα και τις περιπλοκές που μπορεί να επιφέρουν στην υπόθεση του αιτήματος ασύλου που έχουν καταθέσει οι Τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς για την αναστολή εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, αλλάζει αυτομάτως τα δεδομένα. Η κυβέρνηση σταθερά παραπέμπει στις δικαστικές αρχές, φροντίζοντας να κρατήσει αποστάσεις και να μη λάβει, κατά το δυνατόν, πολιτικές διαστάσεις η υπόθεση.

Ετσι, κάθε άλλο παρά χαροποίησε η τοποθέτηση στη Βουλή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Αυλωνίτου ότι, εφόσον αποδειχθεί ότι οι «οκτώ» είχαν εμπλοκή σε όσα διεμείφθησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη γείτονα, θα πρέπει να εκδοθούν και ότι «δεν γίνεται η Ελληνική Δημοκρατία να τους παρέχει πολιτικό άσυλο». Η τοποθέτησή της προκάλεσε αντιδράσεις στο Σώμα και, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, έναντι του ερωτήματος εάν η τοποθέτηση αυτή αποτελεί κυβερνητική θέση, που έθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη έσπευσε να μιλήσει για «προσωπική άποψη».

Την ίδια στιγμή, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα και έχοντας επιμείνει κατά τις απολογίες τους ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή στο πραξικόπημα, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κρίθηκαν χθες ένοχοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή, καθώς τους αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό (άρθρο 84 παράγραφος 2β του Ποινικού Κώδικα) ότι τελούσαν «υπό την επίδραση σοβαρής απειλής». Το δικαστήριο τους αθώωσε για τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση (τους επτά στρατιωτικούς) και εκτέλεσης παράνομης πτήσης (τον πιλότο), με το σκεπτικό ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα σε υπόθεση που περιλαμβάνει στρατιωτικό ελικόπτερο.

Οπως και την περασμένη Δευτέρα, οπότε αναβλήθηκε η δίκη, έτσι και χθες δεν έλειψαν οι εντάσεις. Εξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί Τούρκοι πολίτες και μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που αποδοκίμασαν τους στρατιωτικούς. Μέσα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, όπου βρέθηκαν και πάλι μέλη του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, προτού ανακοινωθούν οι ποινές ένας Τούρκος δικηγόρος αποκάλεσε τους στρατιωτικούς «προδότες», τους εξύβρισε και μεταφέρθηκε εκτός κτιρίου από την αστυνομία.

Η διαδικασία κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες και οι οκτώ Τούρκοι επανέλαβαν στις απολογίες τους ότι κλήθηκαν αιφνιδιαστικά την 15η Ιουλίου να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο Black Hawk για να περισυλλέξουν τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την πτήση τους, όπως ισχυρίστηκαν, διαπίστωσαν ότι εξελισσόταν πραξικόπημα. «Εάν δεν είχαμε κίνδυνο ζωής, δεν θα εγκαταλείπαμε τα μικρά παιδιά μας και τις οικογένειές μας για να καταλήξουμε εδώ», είπε ένας εκ των στρατιωτικών.

Τα αιτήματα ασύλου

Με απόφαση της αστυνομίας, οι «οκτώ» θα παραμείνουν υπό διοικητική κράτηση στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας μέχρι να λήξει η εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει. Την Τετάρτη 27 Ιουλίου ξεκινούν οι συνεντεύξεις τους με τους χειριστές των αιτημάτων. Κάθε ημέρα θα μιλούν με στελέχη της υπηρεσίας Ασύλου δύο στρατιωτικοί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας την 1η Αυγούστου. Θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για την απόφαση των χειριστών. Σε περίπτωση απόρριψης των αιτημάτων οι στρατιωτικοί δικαιούνται να προσφύγουν στη δευτεροβάθμια επιτροπή.

«Ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση και αγαπάμε την πατρίδα μας», ανέφεραν οι στρατιωτικοί σε ανακοίνωση που διάβασαν μετά τη λήξη της δίκης οι τρεις συνήγοροί τους. Την ίδια στιγμή, Τούρκοι δικηγόροι μοίραζαν εκτός της αίθουσας δική τους ανακοίνωση στα τουρκικά και στα ελληνικά ζητώντας την έκδοση των «οκτώ». Στο κείμενό τους επαναλάμβαναν ισχυρισμούς τουρκικών ΜΜΕ, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί είχαν πάρει μέρος στην ένοπλη επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτού προσγειωθούν στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή