Μπέργκερ με πορτομπέλο, κασέρι και αγιολί

Μπέργκερ με πορτομπέλο, κασέρι και αγιολί

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 30΄, Ψήσιμο: 10΄ 

Υλικά (για 4 μπέργκερ)

  • 4 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου θυμαριού, ψιλοκομμένα (ή 1/2 κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο)
  • 4 φέτες κασέρι Σοχού ή Βερμίου (στα σούπερ μάρκετ) ή κασέρι Ξάνθης (σε λίγα μαγαζιά, όπως ο Αραπιάν ή ο Μαδραγόρας)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 4 χοντρές φέτες ντομάτας
  • 4 ψωμάκια για μπέργκερ

Για τη μαγιονέζα αγιολί

  • 2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • 225 – 250 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη σαφράν (αν θέλουμε)
  • 1 – 2 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Μαγιονέζα αγιολί: Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με τον αυγοδάρτη τα αυγά, το σκόρδο και τη μουστάρδα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, με σταθερή και πολύ σιγανή ροή (ιδανικά, στο πάχος ενός κορδονιού). Προσέχουμε κατά το χτύπημα να ομογενοποιείται το ελαιόλαδο μέσα στη σάλτσα.

Μόλις έχουμε βάλει το μισό λάδι, θα δούμε ότι η μαγιονέζα αρχίζει να πήζει. Μόλις τελειώσουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το πιπέρι, τη σκόνη σαφράν (ή τις ίνες) και το λεμόνι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Η σάλτσα διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

Μπέργκερ: Κόβουμε και πετάμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια πορτομπέλο. Με ένα μικρό κουταλάκι αφαιρούμε όσο μπορούμε το σκουρόχρωμο «χνούδι» στο εσωτερικό του μανιταριού. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το ξίδι, το λιωμένο σκόρδο και το θυμάρι. Αλείφουμε με αυτό τα μανιτάρια και από τις δύο πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για περίπου 30 λεπτά.

Τα ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 5 λεπτά από τη μία πλευρά και 3 από την άλλη. Επειτα τα βγάζουμε, βάζουμε πάνω τις φέτες τυριού και ψήνουμε 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να λιώσει το κασέρι. Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια 3 λεπτά στο φούρνο και τα ανοίγουμε στη μέση. Αλείφουμε κάθε πλευρά με τη μαγιονέζα αγιολί, βάζουμε το ψημένο μανιτάρι και προσθέτουμε τις φέτες ντομάτας. 

Τι πίνουμε: Δεν είναι υποχρεωτικό να πιούμε μπίρα με τα μπέργκερ – υπάρχουν αρκετές οινικές επιλογές που τα καταφέρνουν μια χαρά. Ετσι όταν βρεθούμε μπροστά σε ένα νόστιμο μπιφτέκι λαχανικών, θα προτιμήσουμε ένα Chardonnay περασμένο από βαρέλι, ενώ, αν τα μανιτάρια παίζουν κυρίαρχο ρόλο, επιλέγουμε ένα ροζέ που να έχει τα χρονάκια του! Για το μπέργκερ σολομού προτιμάμε ένα Sauvignon Blanc ή μια Κυδωνίτσα από τη Λακωνία. Για τα μπιφτέκια κοτόπουλου βάζουμε στα ποτήρια ένα Blanc de Noir από Ξινόμαυρο ή ένα πληθωρικό Viognier. Και να συνεχίσουμε με τα «κλασικά».

Ο γενικός κανόνας θέλει τα μπιφτέκια να συνδυάζονται με ερυθρά κρασιά μεσαίας έντασης και σώματος. Μια απολαυστική Νεμέα για το κλασικό τσίζμπεργκερ, όπως και ένα χαρμάνι Aγιωργίτικου και Syrah, καθώς και έναν κρητικό συνδυασμό Syrah με Kοτσιφάλι, ειδικά αν το μπιφτέκι είναι λίγο μεσογειακό και συνοδεύεται με λευκό τυρί, αρωματικά και ντομάτα. Αν τα συνοδευτικά είναι πολύ πικάντικα, στρεφόμαστε στις Γουμένισσες και στα ώριμα Ξινόμαυρα της Νάουσας.

Τέλος, ένα δροσερό ροζέ για το μπιφτέκι που περιέχει ροκφόρ. Και βέβαια οι μπίρες μας: δυνατές και σκουρόχρωμες ale για τα μοσχαρίσια, δροσερές pilsner για τα ψαρικά και lager για τα λαχανικά είναι πάντα μια έξοχη επιλογή. 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή