Ο σκελετός του γουέστερν στον ήλιο

Ο σκελετός του γουέστερν στον ήλιο

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν σας αρέσουν τα σύγχρονα γουέστερν, αυτά που επιστρέφουν χωρίς νοσταλγία και με αναθεωρητική διάθεση στο είδος, θα εκπλαγείτε ευχάριστα με το «Τσεκούρι από κόκκαλο» (Bone Tomahawk). Πρέπει, όμως, να έχετε γερό στομάχι, γιατί μερικές στιγμές, όπως στη ρεαλιστική απεικόνιση της βίας, φτάνει μέχρι τον κανιβαλισμό. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Σ. Κρεγκ Ζάλερ… έγδαρε μέχρι το κόκκαλο το κλασικό γουέστερν και άφησε τον ματωμένο σκελετό του να ασπρίσει στον ήλιο της ερήμου. Πέρα από τη μεθόριο του έπους, σε μια φανταστική κοιλάδα, όπου μπορείς να συναντήσεις τους κτηνανθρώπους του Γουές Κρέιβεν («Αίμα στους λόφους») ή τους απόκοσμους πληβείους του «Μad Max», η κατεξοχήν αμερικανική μυθολογία απέκτησε δυσοίωνη ατμόσφαιρα.

Το «Τσεκούρι από κόκκαλο» αρχίζει με μια σκηνή α λα Ταραντίνο. Ο Μπάντι και ο Πέρβις, περιπλανώμενοι ληστές, κόβουν χειρουργικά τον λαιμό τριών ανδρών, αποκοιμισμένων στην ύπαιθρο. Ψάχνουν τα πράγματά τους, αμπελοφιλοσοφώντας περί πολιτισμού και βαρβάρων, και τρέχουν να κρυφτούν πίσω από ένα γειτονικό λόφο, όπου ο ήλιος δίνει την αίσθηση ότι κινείται αντίστροφα. Αντίστροφα θα γυρίσει και ο φανταστικός τροχός του χρόνου, φέρνοντάς τους στο νεκροταφείο των Τρωγλοδυτών, ξεχασμένης φυλής Ινδιάνων. Εκεί δέχονται επίθεση από αλλόκοτα ανθρώπινα πλάσματα και ο Μπάντι σκοτώνεται.

Ο Πέρβις, που κατάφερε να γλιτώσει, ύστερα από 11 ημέρες πεζοπορία επιστρέφει στον πολιτισμό, στη Λαμπερή Πόλη, η οποία έχει αδειάσει από άντρες γιατί είναι η εποχή που οι καουμπόηδες οδηγούν μακριά τα κοπάδια τους. Μπαίνει στο σαλούν, συστήνεται ως Μπάντι στον σκληροτράχηλο σερίφη Φράνκλιν Χαντ, για να καταλήξει στη φυλακή με μια σφαίρα στο πόδι. Το επόμενο πρωινό ο Μπάντι, ο βοηθός του σερίφη και η όμορφη βοηθός του γιατρού της πόλης, που έσπευσε να βοηθήσει τον τραυματία, έχουν γίνει καπνός. Απήχθησαν από τους Τρωγλοδύτες, που μπήκαν σαν φαντάσματα στην πόλη. Ο Χαντ φτιάχνει ένα απόσπασμα για να τους εντοπίσει και να τους φέρει πίσω.

Ο βυθός της… ερήμου

Ο Ζάλερ κινείται παραπλεύρως του κλασικού γουέστερν, σαν να παραλλάσσει με μακάβριο χιούμορ την «Αιχμάλωτη της ερήμου» του Τζον Φορντ. Σέβεται τη δομή του (δεν αποδομεί το είδος, όπως ο Ταραντίνο στο πρόσφατο «Μισητοί οκτώ»), φέρνει όμως το σπλάτερ στη φόρμα του για να αλλάξει το περιεχόμενό του. Το ταξίδι του Χαντ και της παρέας του, από τη Λαμπερή Πόλη μέχρι την κοιλάδα των Τρωγλοδυτών, θυμίζει την περιπέτεια του Ιθαν Εντουαρντς (Τζον Γουέιν) στην ταινία του Φορντ. Εκεί, ένας τραγικός αναχρονιστικός ήρωας στο τέλος της περιπέτειάς του ουσιαστικά ταυτίζεται με τον νομάδα που καταδίωκε επί σειρά ετών. Εδώ, ο λευκός κατεβαίνει στην κόλαση, στον… βυθό της ερήμου, καθώς ο Ζάλερ κάνει ένα σινεφίλ πείραμα, για να συνθέσει ένα σχόλιο για τον πολιτισμό, που είναι εμφανής στις δομές της κοινωνίας (οικογένεια) και δεν αλλάζει τη σκοτεινή φύση του ανθρώπου. Απλώς τη ναρκώνει.

Nα δω επισης

«Η αιχμάλωτη της ερήμου» (The Searchers, 1956)

Σπουδαία ταινία, από τους πυλώνες του γουέστερν, χαρακτηριστική του κλασικισμού του Τζον Φορντ. Ο κεντρικός ήρωάς του, ο Ιθαν, περιπλανιέται στην έρημο μαζί με τον αδελφό του αναζητώντας την ανιψιά τους, που έχουν απαγάγει οι Ινδιάνοι. Παίζουν: Τζον Γουέιν, Νάταλι Γουντ, Τζέφρι Χάντερ, Βέρα Μάιλς. (Σε dvd)

«Slow West», 2015

Ξεχωριστό γουέστερν του Τζον Μακλίν. Το 1870, ο 16χρονος Τζέι, γόνος αριστοκρατικής οικογενείας, εγκαταλείπει την παγερή Σκωτία και έρχεται στην καυτή καρδιά του Νέου Κόσμου για βρει τη Ρόουζ. Η παρακατιανή Ρόουζ, ο έρωτας του Τζέι, και ο πατέρας της, δολοφόνος εξ αμελείας, έχουν εγκαταλείψει άρον άρον την πατρίδα τους. (Σε dvd)

«Αληθινό θράσος» (True Grit, 2010)

O μονόφθαλμος Ρούστερ Κόγκμπερν (Τζεφ Μπρίτζες), κυνηγός κεφαλών, προσλαμβάνεται από μια 14χρονη για να εκδικηθεί τον δειλό φονιά του πατέρα της. Ο δολοφόνος έχει καταφύγει σε περιοχή των Ινδιάνων, στην οποία δεν έχουν δικαιοδοσία οι λευκοί. Γυρίστηκε από τον Τζόελ και τον Ιθαν Κοέν. (Σε dvd)

«Οι μισητοί οκτώ» (The Hateful Eight, 2015)

Γουέστερν… δωματίου, αλλά και σπλάτερ από τον Κουέντιν Ταραντίνο. Λίγο μετά τη λήξη του αμερικανικού εμφυλίου, ένα αταίριστο ζευγάρι κυνηγών επικηρυγμένων θα αναγκαστεί να συνεργαστεί για να παραδώσει τη λεία του στον σερίφη και τον δήμιο του Κόκκινου Βράχου. Παίζουν: Κερτ Ράσελ, Σάμιουελ Τζάκσον. (Σε dvd)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή