Ανοίγματα από Ν.Δ. σε ΠΑΣΟΚ, Θεοδωράκη

Ανοίγματα από Ν.Δ. σε ΠΑΣΟΚ, Θεοδωράκη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως την πρώτη πολιτική ήττα του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα αναγιγνώσκει η Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο. «Ο πρωθυπουργός απέτυχε να χρησιμοποιήσει τον εκλογικό νόμο για να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, που, ειδικά με την πρωτολογία του, απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα κοινοβουλευτικής επικράτησης επί του κ. Τσίπρα.

Στη Συγγρού, που σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν καθώς δρομολογούνται οι διαδικασίες μεταφοράς των γραφείων του κόμματος στην Πειραιώς, υπάρχει, ωστόσο, μία ακόμη ανάγνωση των προχθεσινών εξελίξεων. Αφενός ότι ισχυροποιείται στην κοινωνία το αίτημα για απομάκρυνση της κυβέρνησης, «της πιο ιδεοληπτικής και αποτυχημένης των τελευταίων ετών», όπως λένε στο γαλάζιο επιτελείο, αφετέρου δε ότι συγκροτείται ένα ισχυρό δημοκρατικό μέτωπο, κεντρική δύναμη του οποίου θα είναι η Νέα Δημοκρατία.

Διόλου τυχαία, ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε, με την ομιλία του, να σχηματοποιήσει την εικόνα των μελλοντικών εξελίξεων, όταν κάλεσε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να συνεννοηθούν για την κατάργηση της απλής αναλογικής που ψηφίστηκε προχθές και την αντικατάστασή της με ένα αναλογικό σύστημα που, όμως, θα διασφαλίζει και την κυβερνητική σταθερότητα. Μία αλλαγή που, όπως ανέφερε, θα περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης που ο ίδιος θα σχηματίσει.

Πλειοψηφικό ρεύμα

Πλέον ο στόχος της Ν.Δ. είναι το κλίμα δυσαρέσκειας και απόρριψης για την κυβέρνηση να μετουσιωθεί σε κύμα ανόδου της εμπιστοσύνης προς τη Ν.Δ. και τελικά σε ένα ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα στις κάλπες. Οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν ότι αυτό δρομολογείται με πρόταγμα την αλήθεια και την αξιοπιστία των δημόσιων θέσεων της Ν.Δ. και με, παράλληλα, αποφυγή καλλιέργειας υπέρμετρων προσδοκιών στους πολίτες.

Υπό την έννοια αυτή, ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται στο να παρουσιάσει ένα γενικό πλαίσιο κυβερνητικών πρωτοβουλιών και, κυρίως, κυβερνητικής πρακτικής («σοβαρότητα, αξιοπιστία») και λιγότερο συγκεκριμένα μέτρα. Αυτά υπάρχουν, πλην όμως θα εξειδικευθούν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές και ανάλογα με τις πραγματικές συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί τότε.

Βασικό εργαλείο στην προσπάθεια της Ν.Δ. να προσελκύσει ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνία θα αποτελέσει η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στη Βουλή ότι οι όποιες τακτικές κινήσεις του πρωθυπουργού στο θεσμικό πεδίο δεν αρκούν για να καλύψουν την επιδείνωση της οικονομίας, τα νέα επιβαρυμένα εκκαθαριστικά της εφορίας, τον ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα με το οικονομικό πεδίο, η Νέα Δημοκρατία θα επενδύσει και στον τομέα της καθημερινότητας, όπως ενδεικτικά η αύξηση της πίεσης στην κυβέρνηση για την κατάσταση αναρχίας στον χώρο του ΑΠΘ. Προφανής στόχος είναι η δημόσια αντιπαράθεση να μην περιοριστεί στα πεδία που το Μαξίμου κρίνει ως προνομιακά (θεσμικές αλλαγές) ή στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά να διευρυνθεί σε θεματολογία όπου, εμφανώς, υστερεί η κυβέρνηση, είτε λόγω ιδεοληψίας είτε λόγω διαχειριστικής ανικανότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή