Τακτική χαμηλών τόνων υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση

Τακτική χαμηλών τόνων υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μακρά εκκρεμότητα, με αβέβαιη εξέλιξη και διαρκώς επιδεινούμενα χαρακτηριστικά, μετατρέπεται η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τις χθεσινές, νέες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, η μεταφορά των οκτώ από την Καβάλα στην Αθήνα κρίθηκε ως η καλύτερη δυνατή λύση, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο δικαστικός κύκλος της υπόθεσης. Από το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολιάζουν τις διαρκείς δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, περιλαμβανομένων και όσων είπε χθες ο κ. Τσαβούσογλου. Και τονίζουν ότι η υπόθεση των οκτώ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της Δικαιοσύνης και των αρμόδιων υπηρεσιών, διαδικασία την οποία η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υπερκεράσει, προκειμένου να φανεί πως απλώς ικανοποιεί την Τουρκία. Την υπόθεση των οκτώ επιβαρύνει ιδιαιτέρως, όπως είναι κατανοητό, η ισχυρή πολιτική στήριξη την οποία φαίνεται ότι απολαμβάνει η άποψη περί επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ευθύς εξαρχής σειρά κυβερνητικών στελεχών έχει επισημάνει πως δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι οι οκτώ κατηγορούνται για συμμετοχή σε πραξικόπημα.

Παράλληλα, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο συνεχίζεται η κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή είσοδος Τούρκων φυγάδων στην Ελλάδα. Στην τουρκική πλευρά, η κινητικότητα είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, καθώς παραπάνω από 40 πολεμικά πλοία και σκάφη της Ακτοφυλακής σαρώνουν επί 24ωρη βάση τις ακτές απέναντι από τα Δωδεκάνησα για τον φόβο προσπάθειας αντικαθεστωτικών να περάσουν σε ελληνικά νησιά. Εν τω μεταξύ το εύρος των εκκαθαρίσεων στο εσωτερικό του τουρκικού στρατού είναι μεγάλο, όπως προέκυψε από χθεσινή πληροφορία την οποία η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα απέδωσε σε «παρεξήγηση». Οπως διευκρινίστηκε από την τουρκική πρεσβεία, στην Τουρκία συνελήφθη ένα πρώην στρατιωτικό στέλεχος που υπηρετούσε στην Αθήνα «προ αρκετών ετών» και όχι ο εν ενεργεία βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος, πληροφορία την οποία μετέδιδαν νωρίτερα αξιόπιστες ελληνικές πηγές.

Ολη η κατάσταση στην Τουρκία αναλύεται διαρκώς από συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόνων που πραγματοποιούνται τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο ΓΕΕΘΑ. Δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και από το γεύμα που είχαν χθες το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς και ο Κύπριος ομόλογός του κ. Ι. Κασουλίδης. Ως προς καθαυτό το κυπριακό πρόβλημα, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την πάγια άποψη Αθήνας – Λευκωσίας για τις επιπτώσεις που επιφέρει το «αναχρονιστικό» σύστημα εγγυήσεων, αλλά και η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Οπως δήλωσε ο κ. Κασουλίδης μετά τη συνάντηση, η Κύπρος και η Ελλάδα θα προωθήσουν τις απόψεις τους με βάση ένα κείμενο το οποίο προετοίμασε ο κ. Κοτζιάς. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν εκτενώς και για το νέο περιβάλλον ασφαλείας που δημιουργείται στην περιοχή, με έμφαση και στις πολλαπλές τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου (με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία). Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και ο κ. Κοτζιάς τη Διεθνή Συνδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Ρόδο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με συμμετοχή επτά ευρωπαϊκών και επτά αραβικών κρατών, για την ασφάλεια στη Μεσόγειο.

Η «παράμετρος Αλβανία» για την Αγκυρα

Ιταλικά και αλβανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από χθες ότι ο πρόεδρος τη Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μια επιστολή στον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, με την οποία ζητούσε να «εξαρθρωθούν» τα δίκτυα του Φετουλάχ Γκιουλέν στη βαλκανική χώρα. Η είδηση έχει, φυσικά, την αξία της, ωστόσο δεν είναι παρά αναζωπύρωση της τουρκικής παρεμβατικότητας στην αλβανική πραγματικότητα. Εκδηλώθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2015, όταν κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα, ο κ. Ερντογάν ζήτησε δημοσίως από τον ομόλογό του να κλείσει τα σχολεία του Γκιουλέν στην Αλβανία. Τότε, όπως και τώρα, η παρέμβαση Ερντογάν είχε πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αλβανίας. Αφενός εξελήφθη ως προσπάθεια παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, αφετέρου σημαντική μερίδα της αλβανικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ έχει αποφοιτήσει από «γκιουλενικά» σχολεία (σε Αλβανία αλλά και ΗΠΑ), τα οποία απολαμβάνουν εκτίμησης. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ήδη από τα πρώτα 24ωρα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, οι αλβανικές αρχές δέχθηκαν πιέσεις από την Τουρκία προκειμένου να διαλύσουν ταχέως τις σχολές που λειτουργούν στη χώρα προκειμένου να αποφευχθεί η διείσδυση του Γκιουλέν στο κράτος. Στην Αλβανία η τουρκική πίεση προκαλεί ενόχληση, καθώς το Κίνημα Γκιουλέν χρηματοδοτεί κοσμικά σχολεία που ξεκινούν από το νηπιαγωγείο και φθάνουν μέχρι και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, καθώς επίσης και θρησκευτικές σχολές (μαντρασάδες). Στις αρχές της εβδομάδας το ζήτημα είχε προκαλέσει ένταση και στη Σόφια, όταν ο Τούρκος πρέσβης στη χώρα ανέφερε ότι το Κίνημα Γκιουλέν έχει διεισδύσει με αυτό τον τρόπο και στη Βουλγαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή