Μικρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη «βλέπει» η ΕΚΤ

Μικρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη «βλέπει» η ΕΚΤ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλότερα επίπεδα θα κινηθεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη σε σχέση με τις εκτιμήσεις προ του Brexit, όπως επισημαίνεται σε έρευνα οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι χαμηλότερες προβλέψεις για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη πηγάζουν από το κλίμα αβεβαιότητας που έχει πυροδοτηθεί λόγω του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το Βrexit. Το μεγαλύτερο πλήγμα στην ανάπτυξη θα προκληθεί από τη μείωση των καθαρών εξαγωγών στην Ευρωζώνη. Οι επιπτώσεις θα είναι εντονότερες εάν υπάρξει διολίσθηση της στερλίνας και παραταθεί το κλίμα αβεβαιότητας για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν και μια διετία, καθώς αυτή είναι η προθεσμία από την επίκληση του άρθρου 50 στη Συνθήκη της Λισσαβώνας.

Αν και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένουν αμετάβλητες στο 1,5% για το 2016, αναθεωρούνται προς τα κάτω από το 1,6% στο 1,4% για το 2017. Το 2018, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να βαδίσει σε ρυθμό 1,6% από το 1,7% που είχε προβλεφθεί προ βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Βασιζόμενοι στις επισημάνσεις αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα, η αναθεώρηση των προβλέψεων αντανακλά την αρνητική επίδραση που ασκήθηκε στην Ευρωζώνη από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση», σχολιάζουν οι οικονομολόγοι της Ευρωτράπεζας.

Την Πέμπτη, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στην τακτική της συνεδρίαση, υποστηρίζοντας πως χρειάζονταν περισσότερα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση και τις επιπτώσεις από το ιστορικό δημοψήφισμα της Βρετανίας. Οι οικονομολόγοι της Ευρωτράπεζας περιλαμβάνουν στις προβλέψεις τους διαφαινόμενες συνέπειες από το Brexit, αναθεωρώντας προς τα κάτω και τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, προβλέποντας μικρότερη ενίσχυση των τιμών στην πραγματική οικονομία. Αναμένεται, αναλυτικότερα αύξηση του πληθωρισμού στο 1,2% το 2017 από το 1,3% που είχε προβλεφθεί το β΄ τρίμηνο του 2016. Ετσι δυσχεραίνεται η επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ για ενίσχυση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Μικρότερη θα είναι, παράλληλα, η μείωση της ανεργίας το 2018 στο 9,5% από το 9,3% που είχε προβλεφθεί το β΄ τρίμηνο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή