Σε «χαμηλές πτήσεις» η αγορά κατοικίας του Λονδίνου

Σε «χαμηλές πτήσεις» η αγορά κατοικίας του Λονδίνου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση της τάξεως του 18% σημείωσαν οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο κατά τις 12 εργάσιμες ημέρες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα που οδήγησε σε Brexit, σε σύγκριση με το διάστημα που προηγήθηκε αυτού. Αντίστοιχα, όπως προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας ερευνών Lonres, ο αριθμός των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών υποχώρησε κατά 33%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, η προσφορά υποχώρησε κατά 25%, ενώ οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν κατά 43%. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, στη διάρκεια των πρώτων αυτών ημερών, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής, ώστε να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα, οι δε πωλητές προτίμησαν να περιμένουν έως ότου βελτιωθεί το κλίμα και ενισχυθεί η ισοτιμία της στερλίνας.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αξίες των κατοικιών στη βρετανική πρωτεύουσα είχαν ήδη αρχίσει να δέχονται πλήγματα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, καθώς είναι προφανής η «κόπωση» στην αγορά έπειτα από τις συνεχείς αυξήσεις των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών Acadata Ltd και LSL Property Services Plc, τον Μάιο, οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,4%. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η προσφορά είναι σαφώς υψηλότερη της ζήτησης, κυρίως σε ακίνητα κόστους από 1 έως 1,5 εκατ. στερλίνες, δηλαδή περίπου 1,22 – 1,82 εκατ. ευρώ. Πλέον, η μέση τιμή πώλησης στο Λονδίνο διαμορφώνεται σε 590.000 στερλίνες, δηλαδή περίπου 720.000 ευρώ, καθώς οι τιμές κατέγραψαν πτώση στις 21 από τις συνολικά 33 συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας. Ανάλογη εικόνα απαισιοδοξίας και χαμηλής αγοραστικής κίνησης καταγράφουν και οι δείκτες εμπιστοσύνης της αγοράς ακινήτων, που επιμελείται το RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors). Για τον μήνα Ιούνιο, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -46 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τις αρχές του 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή