S&P: «Ισορροπημένοι» οι κίνδυνοι για Ελλάδα

S&P: «Ισορροπημένοι» οι κίνδυνοι για Ελλάδα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατήρησε αμετάβλητη στο Β- την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος S&P και παράλληλα «σταθερή» την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης βασίζουν την αξιολόγησή τους στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να εκπληρώνει τους επίσημους όρους του προγράμματος βοήθειας, αν και με καθυστέρηση. Το γεγονός ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζονται σταθερές σημαίνει πως οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει είναι «ισορροπημένοι». Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο αποκορύφωμά του, στο 179% του ΑΕΠ, στα τέλη του έτους.

Εως τις 31/10  παρατείνεται η ολοκλήρωση των δράσεων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να υπάρχει επιπλέον χρόνος για τη διάθεση αναξιοποίητων κονδυλίων που ανέρχονται σε 50-60 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω θα παραταθεί για ένα τρίμηνο περίπου η παραλαβή των αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρήσεων, η οποία έληξε στις 15/7. Κατά το α΄ τετράμηνο του 2016 εγκρίθηκαν δάνεια 16,4 εκατ. ευρώ, ενώ από 1/5-15/7 εγκρίθηκαν δάνεια 71,3 εκατ. ευρώ.

Λήψη μέτρων κατά ξένης ασφαλιστικής

Οι αρμόδιες αρχές του Γιβραλτάρ ενημέρωσαν χθες την Τράπεζα της Ελλάδος ότι έχουν πάρει μέτρα κατά της ασφαλιστικής εταιρείας Enterprise Insurance Company Plc. Τα μέτρα αφορούν την απαγόρευση έκδοσης νέων συμβολαίων και την παύση πληρωμών, εν αναμονή της κατάθεσης αίτησης για διορισμό προσωρινού εκκαθαριστή στην εταιρεία, καθώς δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις φερεγγυότητας και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση. Η Enterprise Insurance Company Plc εδρεύει στο Γιβραλτάρ και δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα, για τον κλάδο υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία χερσαίων αυτοκίνητων οχημάτων, η εν λόγω ασφαλιστική εταιρεία έχει ορίσει ως ειδικό αντιπρόσωπο την Enterprise Hellas ΕΠΕ.

Μια νέα μόδα κερδίζει έδαφος από τις επιχειρήσεις εστίασης που έχουν έδρα και κάνουν delivery πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Εχουν προσλάβει υπαλλήλους που κάνουν τις παραδόσεις στους χώρους εργασίας και στα σπίτια με πατίνια. Η εικόνα τους μάλιστα έχει γίνει τουριστική ατραξιόν για τους ξένους επισκέπτες στην πρωτεύουσα…

Αλλάζει ο νόμος περί προστασίας καταναλωτή

Ομάδα εργασίας με αντικείμενο την επανεξέταση των διατάξεων του ν. 2251/1994 περί προστασίας των καταναλωτών συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας με απόφαση του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Ο εν λόγω νόμος έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις έως τώρα, όχι όμως με οργανωμένο τρόπο και περιλαμβάνει ουκ ολίγες παρωχημένες διατάξεις. Ενδεικτικά, όπως διαπίστωσε πρόσφατα και ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), ο νόμος περιλαμβάνει διάφορους ορισμούς του καταναλωτή, συχνά αντιφατικούς μεταξύ τους.

Πλάνο επανεκκίνησης χρειάζεται το Χρηματιστήριο

Στη δεκαετία του 1990 έχουν επιστρέψει οι ημερήσιοι όγκοι συναλλαγών στο χρηματιστήριο. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μ. Χατζηδάκης, στέλεχος της Beta ΑΧΕΠΕΥ, «οι τζίροι δεν μπορούν να αυξηθούν δραματικά όσο υπάρχει το καθεστώς των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων. Εποχικότητα και γενικά χαμηλό ενδιαφέρον για χώρες ειδικού ρίσκου συντηρούν το καθεστώς της χαμηλής συναλλακτικότητας».Μεσοπρόθεσμα σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης «οι φορείς της αγοράς πρέπει να εκπονήσουν ένα πλάνο επανεκκίνησης του ενδιαφέροντος στην αγορά. Σε αυτό το πλάνο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν κίνητρα για επενδυτές και εισηγμένες, φορολογία και εμπλουτισμός του περιεχομένου του Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή