«Χάνουμε» τη γη μας

Κύριε διευθυντά

Ναυτιλία χωρίς θάλασσα δεν υπάρχει. Aραγε μπορεί να υπάρξει Γεωργία χωρίς γη; Και όμως η καλλιεργούμενη γη στη χώρα μας μειώνεται δραματικά!

Η συνολικά χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση (ΧΓΕ) μειώθηκε μεταξύ του 2007 και του 2010 κατά 16%! Π.χ. τα αμπέλια μας από 1.000.000 στρ. το 1980 έφτασαν 600.000 στρ. το 2015. Δραματική είναι η εικόνα και για τον μέσο κλήρο ανά γεωργική εκμετάλλευση με 42 στρ., ενώ 360.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι κάτω των 20 στρ.! Ο μέσος όρος στο αμπέλι κατεβαίνει στα 6(!!) στρέμματα.

Επομένως, η πολιτική γης στη χώρα μας είναι κυρίαρχο θέμα και δεν είναι σωστό η χωροταξία να αφεθεί μόνον στα χέρια των στελεχών του ΥΠΕΚΑ και των μηχανικών, ούτε τα κληρονομικά και φορολογικά ζητήματα μόνον στα χέρια του ΥΠΟΙΚ και των λογιστών. Απαιτείται η πολιτική και τεχνική παρέμβαση των επιστημόνων της γεωργικής παραγωγής και γεωργικής οικονομίας.

Ως εκ τούτου, η παρουσίαση του συνεργάτη σας κ. Ρουσάνογλου στο φύλλο της 12/7/2016 με τίτλο: Τέλος η δόμηση… παρουσιάζει μονομερώς την άποψη των οικοδομικών συμφερόντων σε βάρος της ελληνικής γεωργίας η οποία κινδυνεύει έτσι να βρεθεί χωρίς «χωράφια», οπότε θα πάψει και να υπάρχει!

Ο νόμος 2945/2001 είχε κάνει κάποια θετικά βήματα τα οποία δεν εφαρμόστηκαν, έως ότου το 2013 εξοστρακίστηκαν και νομοθετικά.

Αυτό λοιπόν που προτείνεται στη Βουλή είναι μια πολύ μικρή διόρθωση που μας ξαναφέρνει στο 2001. Ας ελπίσουμε ότι θα ψηφιστεί!

Aγγελος Pουβαλης – Τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή