Αντιρατσισμός χωρίς σχέδιο

Αντιρατσισμός χωρίς σχέδιο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολοι οι πρόσφυγες συνουσιάζονται με κατσίκες. Ολοι είναι μαύροι! Μισώ τον Αλλάχ!», κραύγαζε ένα πρωινό μέσα στο σχολείο της στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας η 10χρονη Αντρέα, με τη δασκάλα της Σουζάνε Ες αποσβολωμένη να μην ξέρει πώς να αντιδράσει (δημοσίευμα της «Κ» στις 16/7). Δεν έγινε γνωστό πού οφείλεται το ξέσπασμα του παιδιού, ωστόσο ένα στοιχείο αναφοράς είναι ότι οι γονείς της Αντρέα, εκ των υστέρων, κατηγόρησαν τη δασκάλα για αναποτελεσματικότητα και δεν απάντησαν καν στις προσπάθειές της να γίνει συζήτηση γύρω από το θέμα. Η ειρωνεία είναι ότι το σχολείο της Αντρέα ανήκει σε δίκτυο κατά του ρατσισμού και θεωρείται πρότυπο ανεκτικότητας από τους γονείς και την κοινή γνώμη. Το περιστατικό στο Μαγδεμβούργο υποδηλώνει τους κινδύνους που ενέχει η επιλογή του Ελληνα υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, από τον Σεπτέμβριο η μεγάλη πλειοψηφία των προσφυγόπουλων στην Ελλάδα να αρχίσει να εντάσσεται στο σχολικό δίκτυο και να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής και ένταξης στο κανονικό σύστημα του σχολείου. Θα οργανωθούν ειδικές τάξεις υποδοχής σε σχολεία για τα παιδιά προσφύγων που κατοικούν μέσα σε αστικά κέντρα, και εκπαιδευτικές δομές σε καταυλισμούς που είναι μακριά από αστικά κέντρα. Βασικός άξονας για τις δράσεις είναι να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε μια μορφή γκέτο.

Ορθό το πλαίσιο που θέτει ο Νίκος Φίλης, αλλά κάτω από ποιους όρους κοινωνικής ενσωμάτωσης θα γίνει η ένταξη των παιδιών αυτών; Το κοινωνικο-οικονομικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα εδώ και μία εξαετία δοκιμάζει τις αντοχές ακόμη και της πιο ανεκτικής οικογένειας και τοπικής κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται ότι η σημερινή μεταναστευτική ροή προς την Ελλάδα δεν είναι επανάληψη εκείνης στη δεκαετία του 1990, όταν ήλθαν στη χώρα μας αλλοδαποί και παλιννοστούντες από τα Βαλκάνια και την πρώην ΕΣΣΔ, οι οποίοι ήθελαν να εγκατασταθούν εδώ, σε συνθήκες πολύ καλύτερες από σήμερα. Και με ποιους εκπαιδευτικούς θα επιτευχθεί η ένταξη των παιδιών; Μήπως με τους 800 αναπληρωτές που αποτελούν λύση ανάγκης (με ό,τι τυχόν αυτό συνεπάγεται) για την κάλυψη των κενών; Εχουν τις απαραίτητες γνώσεις ή θα βρεθούν στη θέση της Σουζάνε Ες, που συγκέντρωσε τα πυρά των γονέων; Ηδη, από την περασμένη άνοιξη και τα πρώτα ψελλίσματα Φίλη για σχέδια ένταξης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα ξεσπάθωσαν οι φωνές του λαϊκισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή